Hlavní obsah

Státní zástupce obžaloval soudce Elischera kvůli údajnému ovlivňování kauz

Aktualizováno

Státní zástupce ve středu podal žalobu na soudce Vrchního soudu v Praze Ivana Elischera. Spolu s ním bylo v případu údajného ovlivňování soudních případů obžalováno dalších pět osob. Informoval o tom mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala.

Foto: Petr Horník, Právo

Soudce Ivan Elischer

Článek

„Obžalovaný soudce měl ovlivňovat rozhodování senátu Vrchního soudu v Praze tak, aby byly následně vyhlášeny rozsudky, které odpovídaly požadavkům dalších obžalovaných osob,” popsal mluvčí podstatu obžaloby. V případě prokázání viny hrozí soudci až dvanáctileté vězení.

„Část z obžalovaných osob vyhledávala zájemce o zmírnění nebo zrušení trestů uložených prvostupňovým soudem a dojednávala s nimi částky, které na oplátku za ovlivnění rozhodnutí zaplatí,” uvedl Cimbala. Doplnil, že zbytek obžalovaných předával peníze těmto zprostředkovatelům, kteří poté vypláceli obžalovaného soudce.

Z Cimbalova sdělení mimo jiné vyplývá, že Elischer podle vyšetřovatelů v jednom odvolacím řízení zvýšil původně uložené tresty, protože obvinění odmítli jeho nabídku na ovlivnění řízení.

Elischerovi hrozí až 12 let vězení za přijímání úplatků, zneužití pravomoci úřední osoby a nadržování osobám, které soudil v drogových kauzách. Podle vyšetřovatelů páchal trestnou činnost nejméně od května 2016.

Z rozhodnutí ministra spravedlnosti je Elischer v současné době dočasně zproštěn výkonu soudcovské funkce, a to až do pravomocného skončení trestního stíhání. Po tu dobu bude pobírat polovinu svého platu.

Elischer označil policejní vyšetřování za neobjektivní. Policie je podle něj podjatá.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám