Hlavní obsah

Rittig a další obvinění mohou vycestovat, soud jim vrátil pasy

Praha

Obvodní soud pro Prahu 5 vrátil zabavené cestovní doklady čtyřem obviněným v kauze jízdenek pro pražský dopravní podnik kolem lobbisty Ivo Rittiga. Zbývající obviněný by si ho měl vyzvednout během čtvrtka. Informovala o tom mluvčí soudu Vanda Činková.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Podnikatel Ivo Rittig (vlevo) se svým právním zástupcem Vlastimilem Rampulou.

Článek

Pas si podle informací ČTK vyzvedl právě Rittig, který žije střídavě v Česku a Monaku. Dále pak již cestovní doklady mají advokáti Marek Stubley, David Michal a někdejší jednatel tiskárny Neograph Jan Janků. Cestovní doklady si zatím nevyzvedl jen Rittigův obchodní partner Peter Kmeť.

Zákaz vycestovat jim v únoru uložil Obvodní soud pro Prahu 5 poté, co byli poprvé zatčeni. Zabavení cestovních dokladů navrhoval žalobce, který měl za to, že vazbu lze nahradit alternativním opatřením. Obvinění si však proti zákazu úspěšně podali stížnost k pražskému městskému soudu, jenž rozhodnutí minulý týden zrušil jako nezákonné a nedůvodné.

Pětice proto byla znovu zatčena a státní zástupce požadoval jejich vzetí do vazby kvůli obavě, že uprchnou a budou se pobytem v cizině vyhýbat trestnímu řízení. Tomu soud nevyhověl a všechny na konci minulého týdne propustil na svobodu. Čtveřice obviněných si podle Činkové své pasy vyzvedla ve středu.

Budou žalovat státního zástupce  

Někteří obvinění chystají žaloby o náhradu škody způsobené omezením práva cestovat nebo na ochranu osobnosti kvůli dvojnásobnému zadržení. Pravděpodobně také podají trestní oznámení na dozorujícího státního zástupce Adama Borgulu za zneužití pravomoci. Zvažují také podnět ke kárnému řízení proti dozorujícímu žalobci a také podnět Nejvyššímu státnímu zastupitelství, aby provedlo dohled nad spisem v kauze.

Kauza se týká toho, že pražský dopravní podnik uzavřel kontrakt na výrobu jízdenek s firmou Neograph, který zprostředkovala společnost Cokeville Assets z Panenských ostrovů. Zastupoval ji Kmeť. Tiskárna Neograph, kterou podle kriminalistů prostřednictvím Janků fakticky řídili Rittig, Michal a Stubley, údajně Kmeťově firmě odváděla 17 haléřů z každé jízdenky.

Podle Nadačního fondu proti korupci končily tyto peníze pravděpodobně u Rittiga. Lobbista tvrzení fondu napadl žalobou, kterou však pražský městský soud loni v červnu nepravomocně zamítl. V případě prokázání viny pětici hrozí tři až osm let vězení či propadnutí majetku. Dopravní podnik ukončil smlouvu s firmou Neograph v roce 2011. Od roku 2012 dodává jízdenky Státní tiskárna cenin.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám