Hlavní obsah

Řidič autobusu, který havaroval s dětmi u Panenského Týnce, dostal podmínku

Právo, Aleš Pelikán

Podmíněně odložený trest ve výši 2,5 roku a zákaz řízení na tři roky uložil v pondělí Okresní soud v Lounech řidiči Bohumilu Vimerovi, který loni v březnu havaroval s autobusem plným dětí na namrzlé silnici u Panenského Týnce. Při nehodě se zranila většina ze 41 školáků z vejprtské základní školy, z toho tři vážně.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Řidič autobusu Bohumil Vimer u soudu

Článek

Hlavní příčinou nehody byla podle soudu vysoká rychlost. Rozsudek není pravomocný, Vimer i státní zástupce si ponechali lhůtu pro případné podání odvolání.

Děti ze čtvrté a páté třídy jely loni 9. března na výlet na Pražský hrad. Řidič u Panenského Týnce, kde je rychlost omezena na 80 a poté 60 kilometrů v hodině, jel podle znalce stále kolem devadesátky. Nehoda se stala v místě, kde se silnice I/7 zužuje ze čtyřproudé na dvouproudou. Silnice byla tehdy zledovatělá.

Podle posudku na ní jel Vimer v době nehody rychlostí 98 kilometrů v hodině. Autobus dostal smyk, vyjel ze silnice a převrátil se na bok. Zraněn byl i samotný řidič a učitelky v autobuse.

Kdyby jel pomaleji…

Znalec zkoumal tachograf autobusu, ten ukázal, že řidič před místem nehody ještě mírně zrychlil. „Pokud by se pohyboval rychlostí 60 kilometrů v hodině, k nehodě by nedošlo. Hlavní příčinou nehody byla rychlost,“ konstatoval při minulém jednání soudu znalec Tomáš Rozlivka.

Řidič s dlouhou praxí se hájil u soudu tím, že na náledí nemohl zpomalit. „Začal jsem brzdit, ono se mi to stočilo,“ řekl již dříve před soudem. Svou vinu částečně doznal, uváděl však, že autobus mohl mít problémy s ABS. To vyvrátil znalec, vozidlo bylo také den předtím na kontrole v dílnách.

„Soud nemá pochyb v tom, že hlavní příčinou nehody bylo překročení rychlosti,“ řekl předseda senátu Petr Šilhan. Za obecné ohrožení v nedbalosti mohl uložit trest až ve výši osmi let. Soud vzal v úvahu ale jeho bezproblémovou praxi řidiče i jeho částečné doznání. „Soud je názoru, že takovýto výchovný trest zapůsobí na obžalovaného, aby se takového jednání již nedopustil,“ uzavřel soudce Šilhan.

Reklama

Výběr článků

Načítám