Hlavní obsah

Rath si stěžuje z vazby na deprese a beznaděj

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslanec David Rath trpí v litoměřické vazební věznici depresemi a vadí mu, že nemůže za mřížemi pracovat alespoň jako lékař. Postěžoval si na to v dopise sepsaném 25. června, který až nyní obdržela redakce Práva.

Foto: Milan Malíček, Právo

David Rath

Článek

Stejně jako v prvním dopise, který Právu přišel v půlce června, se Rath pouští do ostré kritiky podmínek ve věznici. [celá zpráva]

Vadí mu, že zatímco on prý nikomu nezpůsobil škodu a sedí ve vazbě, lobbista Roman Janoušek je za těžké ublížení na zdraví jiné řidičky na svobodě. Dokonce se rozhodl sepsat za mřížemi novelu zákona o výkonu vazby, která podle něj odstraňuje „ty nejnesmyslnější věci, jakou je třeba drastické omezení styku s rodinou“.

Na české vězeňství naráží bývalý středočeský hejtman ve dvoustránkovém dopise opakovaně. „Mé osobní zkušenosti jsou otřesné… Podmínky jsou takové, že vás zde rozkládají deprese, pocity beznaděje, stesk po domově a blízkých,“ tvrdí v textu poslanec.

Za mřížemi bude asi i po prázdninách

„Kontakt s dětmi a rodinou je naprosto omezen. Vše jen proto, aby stíhaného zdeptali a donutili přiznat to, co chce policie slyšet,“ uvedl Rath, obviněný z přijetí sedmimiliónového úplatku.

Jenže vzhledem k tomu, že policie znovu žádá o jeho vydání ke stíhání pro další tři korupční skutky, o kterém má Sněmovna rozhodnout až v září, stráví Rath za mřížemi s největší pravděpodobností celý zbytek prázdnin a možná i začátek školního roku. [celá zpráva]

Dokud totiž nedojde k jeho novému obvinění a výslechu lidí týkajících se tří dalších skutků, nelze očekávat, že by policie a žalobce chtěli mít poslance kvůli hrozícímu ovlivňování svědků na svobodě.

Program: Celodenní ležení

Rath zmiňuje v dopise své psychické problémy hned dvakrát. „Exogenní depresi vazba vyvolá u normálního člověka celkem spolehlivě,“ sděluje v textu sebelítostivě Rath.

Ani tentokrát slůvkem nezmiňuje nic z toho, z čeho jej policie viní, ani nevysvětluje již známé věty z odposlechů, z nichž vyplývá, že si zřejmě opakovaně chodil do domu spoluobviněné Kateřiny Pancové pro peníze.

„Nějaké aktivity či práce jsou iluzí. Program je celodenní ležení. Dovedete si představit, co to s lidmi dělá? Já se nabízím k nějaké práci, třeba na zdravotním oddělení, ale nejde to. Lékaře tu přitom denně nemají, ale byl bych ochoten pomoci i jinak,“ poznamenal Rath.

Narážel tím asi na skutečnost, že jako osoba stíhaná vazebně kvůli ovlivňování svědků nemůže přijít do kontaktu téměř s nikým, a tedy ani pracovat ve společnosti dalších vězňů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám