Hlavní obsah

Policie opět žádá Sněmovnu o Ratha, odhalila další případy korupce

Právo, Novinky, jt, nig, tin
Aktualizováno

Policie doručila do Sněmovny další žádost o možnost stíhat Davida Ratha pro pokračující trestný čin, a to přijetí úplatku. Právu to potvrdil státní zástupce Petr Jirát. Předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS) oznámila, že tuto novou žádost obdržela ve středu v 11:50.

Foto: Milan Malíček, Právo

David Rath

Článek

"Jde o tři další skutky přijetí úplatku," řekl Právu Jirát. Dodal, že se jednalo o další veřejné zakázky, které zadával Středočeský kraj.

Úplatky, které měl Rath podle policie v těchto případech přijmout, se prý pohybují v řádu miliónů korun. Bližší informace nechtěl Jirát sdělit.

Policie podle Němcové žádá Sněmovnu o „souhlas s vydáním k trestnímu stíhání obviněného poslance MUDr. Davida Ratha pro pokračující trestný čin zločin přijetí úplatku. Žádost Němcová předala předsedovi mandátového a imunitního výboru k projednání a podání zprávy s návrhem Sněmovně.

Jde o dodávky pro nemocnice i domov důchodců

Podle šéfky Sněmovny se má jednat o případy nákupu zdravotnického vybavení pro kolínskou nemocnici, vybavení domova důchodců s lůžky následné péče v kladenské nemocnici a o dodávku zdravotnické technologie pro jeden z pavilonů mladoboleslavské nemocnice.

Výbor se k nové žádosti sejde ještě ve středu, aby se s poslanci dohodl na dalším postupu. Jak řekl Právu šéf výboru Bohuslav Sobotka (ČSSD), výbor k projednání samotného obsahu žádosti se sejde 3. září, tak aby Sněmovna mohla o Rathovi rozhodnout ještě během zářijové schůze.

"David Rath každopádně dostane pozvánku na jednání výboru a mělo by mu být umožněno účastnit se i projednávání této kauzy ve Sněmovně," uvedl Sobotka.

Předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura si naopak myslí, že by David Rath už na plénu vystupovat neměl. "Mám stejný názor jako tehdy. Trvají-li vazební důvody, měl by zůstat radši ve vazbě," řekl Právu Stanjura.

Exministr spravedlnosti a místopředseda ODS Jiří Pospíšil nespatřuje na možné Rathovu vystoupení ve Sněmovně nic protizákonného.

Další úplatek

Rath byl již vydán jednou, pro podezření ze spáchání trestného činu týkajícího se přijetí úplatku v kauze rekonstrukce buštěhradského zámku. V rámci trestního řízení však byly policejním orgánem zjištěny další skutečnosti, které odůvodňují závěr, že se dopustil i jiného trestného činu přijetí úplatku.

Trestný čin, ze kterého policie Ratha nyní podezřívá, spočívá v tom, že měl pro sebe přijmout úplatek „sám, nebo prostřednictvím jiného v souvislosti s obstaráváním věcí obecného zájmu“ a měl se tohoto činu dopustit jako „úřední osoba v úmyslu opatřit sobě nebo jinému značný prospěch“. Policie musí vždy přesně ve svých žádostech Sněmovně o zbavení imunity specifikovat trestný čin. Jestliže zjistí další činy, pro které by chtěla poslance stíhat, musí poslat do Sněmovny žádost novou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám