Hlavní obsah

Rakousko vydalo uprchlého architekta Řičáře

Právo, ČTK, Radim Vaculík, Jaroslav Zbožínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Břeclav
Aktualizováno

Rakousko v pátek vydalo uprchlého architekta Marka Řičáře, který před spravedlností zmizel v roce 2012. Odsouzen byl v kauze Budišov na šest let za organizování dotačního podvodu. O vydání rozhodl Vrchní zemský soud v rakouském Štýrském Hradci.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Rakouská policie předala na hraničním přechodu svým českým kolegům osmačtyřicetiletého Marka Řičáře.

Článek

Na hranici přivezli Rakušané Řičáře v dodávce krátce před 09.00. Po jednání na hraničním policejním oddělení, jež trvalo asi půl hodiny, si česká policie odvezla architekta ve voze, který doprovázela další dvě policejní auta. Policejní eskortu tvořili policisté v kuklách, ozbrojeni byli samopaly. Rakouská policie Řičáře zatkla na základě evropského zatykače letos v únoru.

Řičářovi alias Markovi nepomohlo u rakouského soudu podle informací Práva ani to, že se ho významně zastaly řádové sestry z kláštera v Linci, v němž prý žijí a pracují jeho manželka a dospělá dcera. Jeptišky údajně zaplatily odsouzenému služby advokáta i překlady soudních dokumentů, šlo prý celkově o částku zhruba 9000 eur (téměř čtvrt miliónu korun). [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Vrchní zemský soud v pátek 25. dubna rozhodoval už jako druhá instance, když Řičářův přesun do Česka posvětila již dříve justice v Klagenfurtu. Proti tomu si architekt podal stížnost, ale minulý týden mu ji senát vedený viceprezidentem soudu Andreasem Haidacherem zamítl.

Žádal politický azyl  

Řičář odmítal své vydání do ČR s tím, že se bojí o život a že tady funguje justiční mafie. V Rakousku požádal i o politický azyl, což ale nemělo vliv na jeho přesun do rodné země.

Architekt přitom v minulosti byl i s celou rodinou, tedy s manželkou a pěti dětmi, v programu na ochranu svědků, kterou později české orgány zrušily.

Jinou identitu, tedy nové jméno Josef Marek, získal kvůli svému svědectví v kauze kolem podvodu s evropskými dotacemi na opravu zámku Budišov. V ní policie původně obvinila někdejšího starostu Budišova Ladislava Péťu, bývalého tajemníka několika premiérů za ČSSD Zdeňka Doležela a úředníka ministerstva zemědělství Miloslava Řehulku.

Měl být terčem vydírání 

Skupina měla podle mínění detektivů Řičáře vydírat, když prý odhalil jejich machinace s dotacemi, ale případ nakonec skončil zprošťujícím verdiktem, kterého se už nedočkal Péťa, jenž mezitím zemřel na rakovinu.

V souvislosti s touto kauzou skončila na více než měsíc ve vazbě dokonce i někdejší náměstkyně ministerstva pro místní rozvoj a v současnosti přímo šéfka tohoto resortu Věra Jourová (za hnutí ANO), která před několika týdny vysoudila za nezákonný postup státu 2,7 miliónu korun jako náhradu za ušlou mzdu. [celá zpráva]

Celý případ se nakonec obrátil proti samotnému Řičářovi, který se stal jediným odsouzeným v této věci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám