Hlavní obsah

Pražský soud žádá po USA záruku, že obvinění z terorismu nebudou mučeni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražský městský soud žádá po Spojených státech ujištění, že trojice mužů obviněných z napojení na levicové kolumbijské povstalce nebude podrobena mučení nebo účelově umístěna do samovazby. Ve středu to uvedl předseda soudního senátu Luboš Vrba. Soud rozhoduje o vydání mužů do USA.

Foto: Novinky/Právo

Článek

„Soud požádal 5. ledna prostřednictvím ministerstva spravedlnosti americkou stranu o ujištění, že budou-li zadržení vydáni, budou vězněni pouze na území USA v běžné věznici a nebudou účelově umístěni do samovazby,” prohlásil ve středu Vrba.

Soudce následně všechny tři muže vyslechl. Ti jakoukoli vinu odmítají a s případným vydáním do USA nesouhlasí. Američané je viní, že chtěli prodat zbraně ultralevicové kolumbijské organizaci FARC, kterou Kolumbie, Evropská unie i Spojené státy označují za teroristickou.

„Když jsem zjistil jaké lži a nesmysly se tam (v žádosti o vydání, pozn. red.) uvádějí, tak s vydáním nesouhlasím,” sdělil soudu Faouzi Jaber. Také uvedl, že míval diplomatický pas, protože byl poradcem prezidenta Pobřeží slonoviny.

Jaber prohlásil, že Američané po něm také chtěli, aby se přihlásil ke spolupráci s radikálním libanonským hnutím Hizballáh.

Soud byl po výsleších odročen a soudce Vrba předpokládá, že na dobu třiceti dní, během kterých by se měly Spojené státy vyjádřit k podané žádosti.

„Spiknutí a podpora teroristů”

Faouziho Jabera, Chalída El Marabího a Alího Fajáda zadržela česká policie loni na jaře v jednom pražském hotelu.

Jaber měl v roce 2012 přislíbit americkým agentům, vydávajícím se za členy FARC, pomoc s převozem a uskladněním kokainu a dodávku zbraní, v celkové hodnotě přes 160 miliónů korun. El Marabího a Fajáda si pak měl k obchodu přizvat.

Američané trojici viní ze „spiknutí k poskytnutí materiální podpory teroristické organizaci”. Jaberovi a Marabímu dále kladou za vinu spiknutí k praní špinavých peněz a k prodeji kokainu, Jaberovi a Fajádovi pak ze spiknutí k nabytí a prodeji raket země-vzduch a ze „spiknutí s cílem zabít důstojníky a zaměstnance Spojených států”.

Podle státní zástupkyně vydání mužů do USA nic nebrání. Skutky, které údajně spáchali, jsou totiž trestné i podle českého práva. Bylo by za ně možné uložit až výjimečný trest odnětí svobody, pokud by mužům byla prokázána vina z přípravy vraždy, případně až 18 let za nedovolené nakládání s drogami.

Pokud soud vydání trojice povolí, konečný souhlas s extradicí do USA bude ještě muset vyslovit ministryně spravedlnosti Helena Válková.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám