Hlavní obsah

Tři cizinci, údajně napojení na teroristy, nesouhlasí s vydáním do USA

Novinky, bad
Praha

Za přísných bezpečnostních opatření začal ve čtvrtek pražský městský soud projednávat návrh na vydání trojice cizinců do Spojených států. Všichni jsou podezřelí z napojení na teroristy. V USA je obvinili ze spolupráce s levicovými povstalci z kolumbijského hnutí FARC. Trojice vinu odmítá a s vydáním nesouhlasí.

Foto: ČTK

Alí Fajád přichází k soudu v doprovodu těžkooděnců

Článek

Čtvrteční jednání probíhalo za zpřísněných bezpečnostních podmínek, trojici mužů přivedlo k soudu sedm těžkooděnců. Státní zástupkyně Renáta Rychnovská úvodem soudu sdělila, že jsou splněny podmínky k vydání mužů do USA.

Předseda soudu Luboš Vrba pak přečetl obžalobu a další listinné důkazy. Zadržení muži se k nim prostřednictvím tlumočníka, ale i bez něj, hlasitě vyjadřovali a ohrazovali.

Zbraně a drogy za 160 miliónů

Alího Fajáda, občana Libanonu a Ukrajiny, Faouzi Jabera z Pobřeží slonoviny a Chálida Marabího, státního příslušníka Pobřeží slonoviny a Libanonu, viní Spojené státy ze spolupráce s teroristy.

Česká policie je zadržela letos na jaře v pražském hotelu. Od té doby jsou muži ve vazbě.

Foto: ČTK

Chálid Marabí

V roce 2012 se Jaber setkal s americkými agenty, spolupracujícími s protidrogovým úřadem DEA, kteří se vydávali za členy FARC. Jaber se měl údajně zavázat, že jim zajistí zbraně, včetně raket země-vzduch, které by pak FARC mohly použít proti americkým ozbrojeným silám v Kolumbii.

Jaber navíc souhlasil, že bude FARC pomáhat s převozem a uskladněním kokainu v západní Africe. Celkově se mělo jednat o drogy a zbraně v hodnotě přes 160 miliónů korun. V USA trojici mužů hrozí doživotí.

Foto: ČTK

Faouzi Jaber

Jeden z mužů se prý znal s obchodníkem se smrtí

Jaber, který měl agentům mimo jiné sdělit, že je ve spojení s „obchodníkem se smrtí“ Viktorem Butem, si pak měl k obchodu přizvat El Marabího, coby zkušeného obchodníka s drogami, a Fajáda, který zase měl zkušenosti v obchodu se zbraněmi.

Jaber u soudu napojení na Buta odmítl. Stejně jako další dva zadržení s vydáním do USA nesouhlasí.

Fajád se brání tím, že je zaměstnancem legální ukrajinské společnosti obchodující se zbraněmi.

„Vše bylo vykonstruované a vyprovokované,“ prohlásil u soudu Fajád. K jednání navíc došlo mimo jurisdikci Spojených států a žádná ze zemí, ve kterých k jednáním došlo, nevydala příkaz k jeho zadržení, argumentoval Fajád.

Soudce Vrba následně jednání o jejich případném vydání do USA odročil na konec ledna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám