Hlavní obsah

Poválečný masakr Němců v Ostravě policie neotevře, podezřelí zemřeli

Právo, Aleš Honus
Ostrava

Moravskoslezská policie se už nikdy nebude zabývat poválečným masakrem v Ostravě, při kterém byly v internačním táboře Hanke zavražděny více než dvě stovky Němců.

Článek

Důvodem je skutečnost, že všechny osoby, které by mohly být i po více než šedesáti letech za masakr obviněny, jsou už po smrti. Právo o tom ve středu informoval šéf moravskoslezské kriminálky Luboš Valerián.

„Z výsledků námi provedených šetření vyplývá, že dnes již nikdo z podezřelých nežije. Policie tedy v současné době nemůže zahájit a vést trestní stíhání podezřelých osob, jelikož jsou zde naplněny podmínky nepřípustnosti trestního stíhání uvedené v trestním řádu,“ sdělil Valerián.

Všech pět podezřelých osob bylo vzato do soudní vazby a kompletní spisový materiál byl stažen na Oblastní úřadovnu StB v Ostravě. Po únoru 1948 byli postupně všichni podezřelí propuštěni z vazby a trestní řízení dále neprobíhalo
šéf moravskoslezské kriminálky Luboš Valerián

Masakr, o kterém se v Ostravě velmi dlouho nevědělo ani v odborných kruzích, dokládá dokument z archivu ministerstva vnitra, který v roce 1997 zveřejnil historik Mečislav Borák. Poté co o případu informovala média, se kauzou začala zabývat i policie, která zvažovala, zda ostravský případ znovu otevře.

Vězni se prý často museli vraždit navzájem

Podle archivů byli němečtí civilisté, umístění v ostravském internačním táboře Hanke od 18. května do konce června roku 1945, brutálně mučeni a popravováni, vězni se prý často museli vraždit navzájem. Oběti byly pohřbeny v místech, kde se dnes nachází sad Milady Horákové. Dříve zde býval městský hřbitov, mrtví Němci byli prý v noci tajně pohřbíváni u jeho zdi.

Podle kriminalisty Valeriána se případem poprvé zabývala ostravská kriminálka už v roce 1945, kdy bylo několik lidí dokonce vzato do vazby. Soud ale o rok později trestní řízení zastavil. Případ byl pak znovu otevřen v roce 1947, kdy byla ustanovena vyšetřovací komise bezpečnostního výboru Ústavodárného Národního shromáždění, která přijela do Ostravy věc opětovně řádně prošetřit.

„Vyšetřovací komise ve svém závěru navrhla tehdejším vyšetřujícím orgánům opětovně zahájit trestní řízení proti čtyřem podezřelým z roku 1945 a jednomu německému občanovi, který byl v táboře Hanke vykonavatelem mučení a poprav. Všech pět podezřelých osob bylo vzato do soudní vazby a kompletní spisový materiál byl stažen na Oblastní úřadovnu StB v Ostravě. Po únoru 1948 byli postupně všichni podezřelí propuštěni z vazby a trestní řízení dále neprobíhalo,“ doplnil Valerián.

Anketa

Vyrovnali se Češi dostatečně s minulostí v otázce poválečných masakrů Němců?
Ano
64,8 %
Ne
35,2 %
Celkem hlasovalo 10978 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám