Hlavní obsah

Policisty, kteří kasírovali řidiče luxusních aut, chce inspekce hnát před soud

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyšetřovatelé Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ukončili po půl roce vyšetřování případ pražské policejní hlídky, která si během nočních služeb tipovala řidiče luxusních vozů a peníze za jejich prohřešky pak údajně kasírovala do vlastní kapsy.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Silniční kontrola. Ilustrační foto

Článek

„Mohu potvrdit, že jsme v této věci počátkem září obdrželi od GIBS návrh na podání obžaloby. Státní zástupce nyní studuje spis a poté rozhodne,“ řekla Právu mluvčí pražských městských žalobců Štěpánka Zenklová.

Pokud státní zástupce žádosti vyšetřovatelů vyhoví, pošle případ v příštích týdnech s obžalobou k soudu, kde celkem třem policistům může hrozit až deset let za přijetí úplatku a zneužití pravomoci. Všichni jsou od svého únorového zatčení postaveni mimo službu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Na možnou korupci policejní hlídky z Podolí přišli náhodou její pražští kolegové kriminalisté, když v rámci jiného případu odposlouchávali jednoho podezřelého kvůli možným obchodům s drogami.

Až k bankomatu

Ten se loni počátkem října pochlubil přes telefon několika svým známým, že ho právě chytili policisté a „musel jim dát sedm tisíc korun“. Měl totiž v té době soudem uložený několikaletý zákaz řízení a za volant rozhodně nepatřil. Zmíněných sedm tisíc prý policistům dal nadvakrát – tři tisíce na místě, zbylé čtyři doma.

Jakmile pražští kriminalisté jeho slova uslyšeli, poznatek o možné korupci kolegů předali pracovníkům GIBS, kteří pak začali zjišťovat, kdo řidiče tu říjnovou noc kontroloval. Podezřelou hlídku, v níž se vystřídali v různých dnech tři policisté, pak několik večerů sledovali a nestačili se divit.

Nejprve 9. ledna pozdě večer zaznamenali, jak policisté zastavili řidiče vietnamského původu v jeho luxusním Porsche Cayene, a když u něj zjistili alkohol v dechu, podle obvinění od něj ve služebním autě převzali blíže neupřesněný úplatek. Pak ho nechali odjet.

Jen o patnáct minut později zastavili Audi A6, u jehož řidiče rovněž zjistili přestupek. Jenže ten u sebe neměl nejspíš peníze, proto jej podle tvrzení inspekce doprovodili k hotelu Panorama, kde vybral z bankomatu 15 tisíc korun, následně on i policisté odjeli na jiné místo, kde jim údajně finance předal.

Vybíral prý pro sebe

Podle informací Práva byl řidičem tohoto vozu předseda představenstva významné logistické firmy, který redakci své obvinění z podplácení potvrdil, ale jakoukoli vinu odmítl.

„Ne, to není… to je prostě omyl, oni tam se mnou nejeli. Já jsem jel sám a vybíral si jen pro sebe, ale to není něco, co by se mělo nějakým způsobem řešit,“ popřel na dotaz Práva tento vysoký manažer v únoru tvrzení vyšetřovatelů, že peníze z bankomatu byly určeny policejní hlídce.

Kromě něj podezřelí muži zákona během téže noci zastavili a údajně zkasírovali ještě dalšího řidiče. Mezi jimi vytipovanými vozy uvízly například luxusnější auta jako Land Rover či Volvo XC90. Nejméně ve čtyřech případech se hlídce jejich odhad, koho zastavit, podle obvinění vyplatil, protože řidiči drahých aut spáchali přestupek, především šlo o alkohol za volantem.

Jenže policisté si místo toho, aby vše sepsali a zadokumentovali, řekli podle GIBS o peníze za své mlčení. Jakmile je dostali, nechali řidiče, i když údajně byli pod vlivem alkoholu, v klidu odjet. Tato zjištění vyšetřovatelům úplně stačila, proto v polovině února zatkli jak trojici policistů, tak i tři údajně podplácející řidiče. Ve vězení už mezitím seděl za jiné delikty onen podezřelý, který celou akci v říjnu svým chlubením do telefonu rozpoutal. Jemu i zbylým korumpujícím řidičům hrozí až šest let vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám