Hlavní obsah

Policistu soudí za únik citlivých informací do zločineckého prostředí

– SOKOLOV
Právo, Patrik Biskup

Případ ze Sokolova ukazuje, kam až může zajít vzájemná spolupráce policisty a informátora z kriminálního prostředí. U sokolovského policejního důstojníka Radka Neděli je státní zástupkyně přesvědčena, že zašla za hranici zákona.

Článek

Sedmatřicetiletý policista v pondělí před sokolovským okresním soudem vysvětloval kontakty s Dušanem Oračkou, kterého loni zatkli detektivové z útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) v souvislosti se zločineckými aktivitami vyděračského gangu bratrů Zádamských.

Neděla tvrdí, že Oračko byl jeho oficiálním informátorem, naopak podle obžaloby to byl právě policista, který mu měl poskytnout interní informace. „V pozici komisaře služby kriminální policie sdělil Dušanu Oračkovi jméno a státní příslušnost pachatele loupežného přepadení sokolovského baru Casso Mihai Floresca a příslíbil mu i jeho fotografii. Oračko projevil zájem si tohoto pachatele na chvíli "půjčit a postarat se o něj'. Policista tyto informace Oračkovi poskytl i přesto, že ho v minulosti vyšetřoval za násilnou trestnou činnost, čímž vystavil Floresca reálnému nebezpečí způsobení vážné újmy na zdraví,“ konstatovala statní zástupkyně Renata Havelková.  

Podle žalobkyně Neděla dále vyzvídal na kolegovi z Plzně informace, které se týkaly určitého úkonu trestního řízení proti dalšímu z členů Zádamského gangu Martina Bláhy. Ty pak sdělil Oračkovi.

Využíval ho od roku 1995

Neděla před soudem uvedl, že Oračku využíval jako informátora od roku 1995. Ve své výpovědi ho jednou označil skvělého tipaře a vzápětí zase za člověka, se kterým se za celou dobu sešel jen třikrát a předané informace nestály ani za to, aby mu za ně zaplatil ze speciálního policejního fondu. Že Neděla Oračkovi vyzradil jméno pachatele loupeže, vyplynulo z telefonních odposlechů.

„Dělat jsem to neměl. Bylo to v takové eufórii. Měl jsem za to, že je spolumajitel toho baru. To, jak řekl, že se o toho pachatele ´postarají´, jsem bral s nadsázkou ,“ prohlásil Neděla. Za nesprávné a v rozporu s předpisy označil i to, když u kolegy ověřoval, co se chystá  na Oračkova kamaráda Martina Bláhu. Toho v té době plánovali zatknout detektivové z ÚOOZ.

„Ozvali se mi, že chystají nějakou realizaci. Požádali mě o to, abych kontaktoval Bláhu a pod legendou toho, že ho chce vyslechnout německá kriminálka, ho přiměl zůstat v Sokolově. Chystal se totiž vycestovat do zahraničí. Kolegové mě upozornili na to, že to může ještě někdo prověřovat. Taky za hodinu poté, co jsem domluvil s Bláhou, mi volal Neděla a ověřoval si to,“ sdělil  policista Marek Hanzík.

Soud bude pokračovat výpověďmi dalších svědků. Za zneužití pravomoci veřejného činitele  hrozí Nedělovi několikaleté vězení a může přijít i o práci. Zatím je postaven mimo službu do pravomocného rozhodnutí soudu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám