Hlavní obsah

Policisté zproštěni obžaloby z ubití řidiče

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Plzeňský okresní soud ve čtvrtek zprostil obžaloby dva bývalé policisty Jaroslava Krafta a Zdeňka Pihýra z toho, že před devíti lety v Těškově na Rokycansku umlátili řidiče Josefa Šoltyse.

Foto: Radka Daňková

Fotbalista z Pet víček zdobí vstupní areál vigantické školy.

Článek

Někdejší nadstrážmistři v listopadu 1994 při silniční kontrole podle obžaloby zbili soukromého zemědělce tak, že mu protrhli slezinu a poranili střeva. Dvaačtyřicetiletý muž zemřel v nemocnici, kde se ho lékaři ještě snažili zachránit operací. Ani jeden z policistů nikdy k případu nevypovídal.

"Soud vycházel z výpovědi soudních znalců, kteří nevyloučili, že ke zranění Šoltyse mohlo dojít před incidentem s policisty. Jeho pohyb v této době nebyl věrohodně zmapován," řekl soudce Luboš Patzenhauer.

Nereagoval na příkaz k zastavení

Podle výpovědi jejich tehdy nadřízeného Petra Špeliny přivezli policisté toho muže na služebnu. "Řekli, že se nejprve uzamkl ve svém voze. Pak prý vystoupil a jednoho z nich chytil za policejní blůzu a přetáhl mu ji přes hlavu. Oni se bránili údery rukou a obuškem," uvedl Špelina.

Podle soudce měl Šoltys osudný den vypít šest piv a šest fernetů. Potom sedl za volant, ujel několik set metrů a narazil na policisty. Stavěli ho, ale on nereagoval. Sjel na polní cestu a až tam zastavil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám