Hlavní obsah

Policista přerazil vojákovi čelist, dostal roční podmínku

Právo, zaš
Plzeň

Policista a veterán z armádních misí v Jugoslávii Ondřej Charvát (36) vyfasoval v úterý u Okresního soudu v Klatovech roční podmínku. Vojákovi Radkovi B. ranou pěstí vyrazil čtyři zuby a přerazil čelist. Charvát se proti rozsudku na místě odvolal.

Foto: Jan Švábek, Právo

Policista Ondřej Charvát u soudu v Klatovech.

Článek

Potyčka se odehrála v září 2012 v klatovském klubu Střelnice. „Stál jsem v hloučku lidí, přistoupil k nám pan Charvát a bezdůvodně mě udeřil do obličeje,“ řekl u soudu poškozený Radek B. Jemu a státnímu zástupci dal soudce Jaromír Veselý v úterý za pravdu.

„Uznali jsme vinu výtržnictví a ublížení na zdraví. Udělili jsme trest osm měsíců se zkušební dobou jeden rok,“ řekl Právu Veselý s tím, že rozsudek je nepravomocný.

Charvát u soudu popisoval konflikt úplně jinak. Na chodbě diskotéky prý viděl rvačku mezi dvěma muži, přičemž jeden z nich, údajně Radek B., měl fyzicky navrch. „Napadeného měl v moci, tahal ho za tričko, vrážel s ním do zdi a něco na něj řval,“ uvedl Charvát s tím, že se oba muže od sebe snažil odtrhnout.

Bojovali v Afghánistánu i Jugoslávii 

Radek B. ho prý začal škrtit, a tak mu Charvát v sebeobraně uštědřil jednu ránu pěstí. Že Charvát jednal v nutné obraně, ale klatovský okresní soud neuznal.

Kuriózní je, že se Charvát i Radek B. v minulosti zúčastnili zahraničních misí české armády. Zatímco poškozený působil jako střelec v Afghánistánu, Charvát se podílel na třech misích na území bývalé Jugoslávie. Oba v souvislosti s tím prošli speciálním bojovým výcvikem i psychologickými testy.

Charvát byl navíc v minulosti jako policista vyznamenán medailí plzeňského krajského ředitelství za vynikající službu. Kvůli incidentu na diskotéce je ale od prosince 2012 zproštěn výkonu služby a pobírá padesát procent platu.

„Budeme čekat na pravomocný rozsudek, zatím ctíme presumpci neviny,“ sdělila Právu mluvčí krajského policejního ředitelství Ivana Telekešová. Pokud bude rozsudek potvrzen, Charváta pravděpodobně čeká propuštění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám