Hlavní obsah

Policie si stěžuje v kauze Kořistka Benešové

Právo, Pavel Blažek
PRAHA

Nejvyšší státní zastupitelství prošetřuje okolnosti propuštění na svobodu obviněných Marka Dalíka a Jiřího Večerka, kteří jsou obviněni z podplácení poslance Zdeňka Kořistky (US-DEU). Podnětem k šetření je stížnost policejního prezidia na nesoulad v postupu ostravských žalobců a neinformování policie o záměrech ostravského okresního státního zástupce Josefa Bláhy.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 19.11.2016 Sad Jožky Jabůrkové očima orientačních běžců.

Článek

Bláha zamítl návrh policie na uvalení vyšetřovací vazby. "Podali jsme v pondělí na nejvyšší státní zastupitelství podnět, ve kterém se domáháme sjednocení praxe. Jde nám o to, abychom se včas dozvěděli, že nadřízený dozorového státního zástupce chce zamítnout rozhodnutí policejního vyšetřovatele a dozorového státního zástupce podat soudu návrh na uvalení vyšetřovací vazby," vysvětlil náměstek policejního prezidenta Jaroslav Macháně.

Macháně zdůraznil, že pokud by policie byla minulý týden Bláhou včas informována o jeho záměru zamítnout návrh na vzetí Dalíka a Večerka do vazby, pak by je ani nepřepravila do Ostravy vrtulníkem.

"Věděli jsme, že dozorový státní zástupce Martin Fraš souhlasí s návrhem na uvalení vazby. Proto byla z časových důvodů zvolena tato přeprava. To, že využije pan Bláha svých pravomoci ke zcela jinému rozhodnutí, jsme netušili. Velmi to policii poškodilo. Proto jsme podali podnět," poznamenal Macháně.

Žalobce Bláha dluží vysvětlení

Nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová potvrdila, že stížnost policejního prezidia obdržela.

"Podnět mám. V kauze Dalík a Večerek otázka návrhu na uvalení vazby byla předjednána vyšetřovatelem a dozorovým státním zástupcem, který s návrhem na vazbu souhlasil. Pak si to ale stáhnul jeho nadřízený, a bylo to jinak. Musíme se vyrovnat s touto námitkou policie, která zřejmě ví, co říká, proč to říká a proč vazbu chtěla. Teď to předávám analytickému a také trestnímu odboru Nejvyššího státního zastupitelství. Je to nutné prošetřit. Takováto nejednotnost praxe poškozuje prestiž státního zastupitelství," řekla Právu Benešová.

Nejvyšší státní zástupkyně i náměstek policejního prezidenta nepopřeli informace Práva, podle nichž žalobce Bláha v pátek rozhodl o Dalíkovi a Večerkovi bez důkladné znalosti vyšetřovacího spisu.

"Žalobce Bláha v pátek dostal spis půl hodiny před polednem, nebo okolo poledne. Dřív ne. A už ve dvě hodiny odpoledne zamítl návrh svého podřízeného Fraše na uvalení vazby. Přitom pro uvalení vazby na Dalíka a Večerka byla i Bláhova náměstkyně Dana Masná," řekl Právu pracovník ostravského zastupitelství.

Bláha se ke sdělení nevyjádřil. "Pan vedoucí má důležité jednání. Nelze hovor přepojit," opakovaně tvrdila pracovnice jeho sekretariátu, i když jí byl sdělen obsah dotazů Práva a kontaktní telefon. "Předala jsem kontakt na Právo panu doktorovi. Není na mně, aby zavolal," zněla její poslední odpověď.

K zastižení nebyl ani žalobce Fraš. "Na pátečním jednání jsem byla pro podání návrhu na uvalení vyšetřovací vazby na Dalíka a Večerka. Kolega Fraš také. Náš vedoucí státní zástupce měl jiný právní názor, což se stává. Spis zde byl a on se s ním seznámil," odpověděla Masná v pondělí na dotazy Práva.

Inspekce nepotvrdila Langrovo nařčení

Stínový ministr vnitra ODS Ivan Langer v neděli v ČT1 podezíral policii z toho, že vykonávala nátlak na dvě nepřímé svědkyně Šárku Froňkovou a Radmilu Ondříškovou, které figurují v případu obviněných Dalíka a Večerka. [celá zpráva] V souvislosti s tímto podezřením vyslovil Langer požadavek, aby se případu věnovala nejvyšší státní zástupkyně Benešová.

Inspekce ministra vnitra v pondělí podezření šetřila. "Ministr vnitra František Bublan zadal inspekci, aby prověřila postup policie v souvislosti s nařčením Ivana Langra. U výslechu již zmíněných žen byl přítomen i dozorující státní zástupce, podle kterého výslech probíhal zcela v souladu se zákonem, a to za přítomnosti obhájkyně obou vyslýchaných. Proti tomuto úkonu také nebyla do dnešního dne vznesena žádná námitka či stížnost. Inspekce tedy nezjistila, že by došlo ze strany policejních orgánů k ovlivňování svědkyň a s tímto závěrem šetření ukončila," sdělila mluvčí ministerstva vnitra Radka Kovářová.

Langer vyslovil uspokojení nad okamžitou reakcí Bublana a inspekce. "Nikoho jsem nenařkl. Vyslovil jsem úvahu. Pořád jsem však ostražitý, protože ministr vnitra do této kauzy zasahoval, takže mu tak důvěřovat nemohu," řekl Langer.

Pro žalobce platí jen vláda zákona

Benešová v souvislosti s Langrovým nedělním vystoupením vyslovila údiv nad jeho neznalostí zákona o státním zastupitelství. "Udivuje mě, že mě poslanec Langer vyzývá, abych vstoupila do živého případu. Jako právník přitom ví, nebo by měl vědět, že mi zákon neumožňuje vstoupit do živé kauzy dozorované okresním státním zastupitelstvím. To chce, abych obešla a porušila zákon, který v roce 1993 takto nastavila právě ODS? Proti takovýmto pokusům o ovlivňování práce a rozhodování žalobců se vždy rozhodně postavím," řekla Benešová.

Přiznala, že ji podzimní vystoupení politiků ODS překvapují. "Letos 8. dubna ODS přijala usnesení, že státní zástupci jsou zmanipulovaní. V pátek jsem se dočetla, že poslanec ODS Petr Nečas zdůrazňuje, že se ta zmanipulovanost netýká státních zástupců. Je to jako na kolotoči. Když se to hodí, tak nás vezmou na milost, a když se to hodí, tak nás zatratí. Kdo v tom má, probůh, pracovat? Naším úkolem je jednat podle zákona. Ať se to někomu líbí, nebo nelíbí. A platí a bude platit padni, komu padni. Přísně podle zákona," dodala nejvyšší státní zástupkyně.

"Pokud bude Marek Dalík uznán vinným z pokusu o korupci unionistického poslance Zdeňka Kořistky, vyvodím z toho osobní odpovědnost," řekl v pondělí na rozhlasové stanici Frekvence 1 předseda ODS Mirek Topolánek.

Reklama

Související články

Dalík a Večerek nepůjdou do vazby

Poradce šéfa ODS Marek Dalík a lobbista Jan Večerek nepůjdou do vazby, jak požadovala policie. Ostravský okresní státní zástupce Josef Bláha se rozhodl,...

Výběr článků

Načítám