Hlavní obsah

Dalík a Večerek nepůjdou do vazby

PRAHA/OSTRAVA

Poradce šéfa ODS Marek Dalík a lobbista Jan Večerek nepůjdou do vazby, jak požadovala policie. Ostravský okresní státní zástupce Josef Bláha se rozhodl, že nepožádá soud o její uvalení. Po 16. hodině byli propuštěni. Trestní stíhání Dalíka a Večerka nadále trvá. Oba jsou obviněni z podplácení unionistického poslance Zdeňka Kořistky.

Foto: Petr Hamerník, zoo Praha
Článek

"Nebyly shledány důvody vazby. Neztotožnili jsme se s názorem, že by obvinění mohli mařit vyšetřování," řekl Bláha. "O případné obžalobě by mohlo být rozhodnuto zhruba do dvou měsíců," dodal.

"Policie se včera večer rozhodla, že napíše návrh na vzetí do vazby a že ho předloží státnímu zástupci," řekl v pátek advokát obviněných Stanislav Devátý. Policie vazební návrh zdůvodňuje obavou z ovlivňování svědků, což Devátý považuje za nesmyslné, protože aféra trvá již dlouho.

ODS: postup je politicky motivován

Policie dvojici viní z toho, že Kořistkovi při červencové schůzce nabídla deset miliónů korun a místo velvyslance v Bulharsku za to, že nepodpoří novou vládu. Podle obvinění Večerek o pár dnů později Kořistkovi nabídku připomněl telefonicky s tím, že je časově omezena do konce roku a poté již nebude pro ODS zajímavá.

Večerek s Dalíkem jsou stíháni jako spolupachatelé s tím, že trestný čin spáchali vůči veřejnému činiteli. Za to by jim v případě prokázání viny hrozil rok až pět let vězení.

Policie zatkla Večerka ve čtvrtek v Praze, Dalíka před hotelem v Kroměříži, kde spal po politickém mítinku ODS. Zadrženi byli bez pokynu státního zástupce a po výslechu na pražské služebně putovali do cely. [celá zpráva]

Podle ODS je postup policie politicky motivován blížícími se krajskými a senátními volbami. Podle premiéra a šéfa ČSSD Stanislava Grosse naopak případ politizuje ODS. Prezident Václav Klaus zase míní, že nebylo nutné podezřelé zatýkat teatrálně na veřejnosti.

Topolánek: grosstapo funguje

Šéf ODS Mirek Topolánek obvinění zpochybňuje a naopak tvrdí, že obětí v celé kauze je ODS. Uvedl to v rozhovoru pro deník Právo.

Policie včera zadržela vašeho tajemníka Marka Dalíka a lobbistu Jana Večerka v souvislosti s kauzou Kořistka. Co to pro vás znamená?

Potvrdily se veškeré naše obavy o tom, že tady funguje to grosstapo. Evidentní je jediná věc, že je to tvrzení proti tvrzení. Já bych byl velmi rád, aby se šetřilo křivé obvinění, naše žaloba pro pomluvu a tak dál.

To se samozřejmě nešetří a tato věc dostává politické konotace a není to o ničem jiném.

Již dříve jste vyslovil obavu z výroby falešných svědků, tušil jste, že zadržení přijde? Nechtěl jste tak postup policie dopředu znevěrohodnit?

To není pravda. Od začátku je řízení vedeno zmanipulovaně. Převod na státního zástupce v Ostravě, vyjádření všech těch funkcionářů Bublanem počínaje, úniky do médií, medializace celého případu, mediální odsouzení, vyrobení spolupachatele ze svědka - kamaráda Kořistky Večerka.

Celá ta kauza je podivná a to, co se stalo teď, je úplně za hranou, protože žádné nové skutečnosti být nemohou, protože tam k ničemu nedošlo. To mě vede k názoru, že je kauza celá zmanipulovaná a že opravdu jde o to, věc mediálně prosadit, zpolitizovat.

Proč až nyní tvrdíte, že jste byl už dva roky odposloucháván, ačkoli ještě před několika dny jste o tom nemluvil?

Evidentně k odposlouchávání lidí kolem mě došlo. Když jsou odposloucháváni lidé kolem mě, je pravděpodobné, že jsem odposloucháván já. Nemíním to více komentovat.

V souvislosti s tím, co tady probíhá, si odvažuji tvrdit, že tady je v jedněch rukou veškerá represivní moc, veškeré zpravodajské služby a jsou zneužívány.

Kořistka prošel detektorem lži, který mu měl dát za pravdu, že nelhal. Odborníci přitom tvrdí, že přístroj má až 97procentní úspěšnost. Druhá strana, tedy Dalík a Večerek, zkoušku odmítli. Kdo je důvěryhodnější?

Za prvé si myslím, že Kořistka je lhář. Detektor lži má sice možná takovou úspěšnost, ale velmi záleží na tom, jaké otázky jsou na vstupu, jaký je způsob vyhodnocení a jak je kontrolován. Prostě Kořistkovi nebudu věřit, kdyby mu pomáhal celý český policejní stát.

Za druhé není přece úkolem těch lidí, kteří se toho účastnili, aby prokazovali svou nevinu. Kořistka musí dokázat, že má pravdu. Jestli to chce dokázat pomocí detektoru lži, tak je to opravdu velká manipulace, protože nikdo nemůže tento prostředek vzít vážně.

Za třetí, mě se ta věc osobně netýká, a proto nemám pocit, že bych na to měl nějakým výrazným způsobem reagovat kromě toho, že je kauza mediálně zneužívána, že je politizována, že byla totálně prolomena presumpce neviny, že ten případ nese prvky manipulace. Informace, které mám z druhé ruky - abych nebyl nařčen -, jsou o tom, že jsou ovlivňováni svědci, že jsou zastrašováni. Já osobně to vidím jako případ, který je v podstatě velmi bagatelní, protože tam opravdu k ničemu dojít ani nemohlo, jako velký pokus diskreditovat prostřednictvím této bagatelní kauzy politickou stranu. Já to odmítám. Naprosto.

Řekněte něco bližšího ke zmíněnému ovlivňování a zastrašování svědků.

Nemohu. Vzhledem k tomu, že unikají informace do médií nebývalým způsobem, a divím se, že policejní prezident ještě nepodal trestní oznámení na neznámého pachatele, tak si to budete muset zjistit sami.

ODS byla v minulosti vždy velmi alergická na obvinění vznášená bez důkazů. Není to teď přesně ten případ, vy máte informace z druhé ruky...

Myslím, že by se měla primárně šetřit žaloba ODS proti Kořistkovi za poškození jména právnické osoby. Mělo by se šetřit Kořistkovo křivé obvinění lidí, kteří na něj trestní oznámení podali. Primárně se šetří jenom jedna verze. Z člověka tak nedůvěryhodného, a podle mě tak vydíratelného, jako je Kořistka, se dělá málem nový svatý. Já prostě s takovým postupem nesouhlasím.

Policie: zatčení nebylo teatrální

Na postup policie si nestěžoval jen předseda ODS Mirek Topolánek. Způsob zatčení Dalíka a Večerka odsoudil i prezident Václav Klaus, označil ho za teatrální.

Proti tomu se ale v pátek ostře ohradila policie. "Zadržení proběhlo bezkonfliktně, nenápadně a v tichosti, policisté byli oblečeni v civilním oděvu, použili služební vozidla v civilním provedení a postupovali přesně podle trestního řádu. O průběhu tohoto zákroku nezveřejňovala Policie ČR žádné informace," sdělil v pátek Novinkám David Kubalák z tiskového oddělení policejního prezidia.

Dodal, že záběry, které se objevily v televizním zpravodajství, nebyly pořízeny při zadržování, ale až při převozu obviněných do cely.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám