Hlavní obsah

Policie odložila kauzu rasistického transparentu. Nenašla autora

Praha

Policie odložila případ rasistického transparentu, který v březnu po fotbalovém zápase Slavie s Glasgow Rangers někdo zveřejnil na internetu a který napadal záložníka glasgowského týmu Glena Kamaru. Člověka, který snímek dal na internet, policie nenašla.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Kriminalisté ztotožnili některé osoby na záběrech, nicméně jejich výslechy nepřinesly posun v prověřování a případ byl odložen. Nepodařilo se totiž ztotožnit osobu, která fotografii zveřejnila na internetu," uvedl mluvčí policie Jan Daněk.

Pokud by se podle něj v budoucnu objevily nové informace, které by ukazovaly na pachatele, bude případ znovu otevřen.

Případ kriminalisté prověřovali pro podezření z hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob, za což v případě odsouzení hrozí až tři roky vězení.

Policie hledá muže, kteří nesli transparent urážející fotbalistu Kamaru

Krimi

Případ se odehrál již v březnu, ale jeho vyšetřování je pro policii náročné kvůli mezinárodní spolupráci. Proto v srpnu zveřejnili video, které zachycuje muže ještě před nafocením a zveřejněním transparentu.

Za urážku finského hráče tmavé pleti Kamary v odvetě osmifinále Evropské ligy v Glasgow dostal desetizápasový trest od UEFA obránce z pražské Slavie Ondřej Kúdela. Záložník Kamara poté, co mu český stoper cosi pošeptal, obvinil soupeře z toho, že ho nazval opicí. Kúdela připustil, že finského hráče tmavé pleti počastoval vulgárně, ale rasistickou urážku od začátku popíral.

Server iRozhlas již v březnu uvedl, že transparent zveřejnili fanoušci fotbalové Slavie, která následně podala trestní oznámení na neznámého pachatele. Na fotografii byli rozmazaní lidé s dýmovnicemi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám