Hlavní obsah

Policie odhalila nelegální továrnu na cigarety, zabavila miliony kusů

Právo, Jiří Šolc
Plzeň

Celníci společně s policisty ze čtyř krajů rozbili gang výrobců cigaret. Při domovních prohlídkách zabavili 33 milionů neznačených cigaret a dalších 6,5 milionu odchytili při přepravě, našli také velmi dobře technicky vybavenou výrobnu cigaret. Celkem zadrželi 15 podezřelých a sedm z nich již obvinili.

Odhaleny miliony nelegálně vyrobených cigaretVideo: Celní správa ČR

 
Článek

Na finální část akce došlo 24. dubna. Podle policejní mluvčí Martiny Korandové bylo provedeno celkem 23 domovních prohlídek v Plzeňském, Jihočeském, Středočeském kraji a v Praze. „Zadrženo bylo celkem patnáct cizinců podílejících se na nelegální výrobě a skladování neznačených cigaret, které jsou následně prodávány bez platné tabákové nálepky. Podařilo se také zadokumentovat distribuci do zahraničí,“ sdělila mluvčí.

Rozmohlo se pašování cigaret z Čech do Německa. Lidé pašeráky hojně udávají

Krimi

Krom bezmála 40 milionů cigaret se našlo také 85 tun tabáku určeného k jejich výrobě a policie zajistila finanční prostředky související s páchanou trestnou činností ve výši 41 tisíc eur (asi milion korun) a 52 tisíc korun, 7 osobních a dodávkových vozidel a veliké množství různých komponentů na výrobu cigaret, jako jsou filtry, papíry, obaly krabiček a další.

Chtěli rozšiřovat výrobu

Skupina cizinců se také nejspíš chystala svoje nelegální podnikání rozšířit, protože policie krom kompletní linky včetně řezačky a sušičky tabáku zajistila také část druhé linky v rozloženém stavu.

Foto: Celní správa

Výrobní linka na cigarety

„Policisté následně obvinili sedm osob ve věku 30, 40, 42, 43, 44, 46 a 51 let ze spáchání zločinu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby,“ dodala Korandová s tím, že jsou nyní stíháni vazebně. Pokud je soud uzná vinnými, hrozí jim trest odnětí svobody až na deset let.

Z nelegální výroby a skladování mohlo dojít ke zkrácení spotřební daně ve výši více než 136 milionů korun. Ale vzhledem k zajištěným předmětům z realizace se bude jednat o vyšší částku, předpokládaný únik na spotřební dani u cigaret a tabáku bude s největší pravděpodobností činit téměř 305 milionů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám