Hlavní obsah

Policie bude dohlížet na vyplácení vkladů klientům Sberbank

Česká policie připravuje opatření, která mají zabránit problémům při vyplácení náhrad vkladů klientům Sberbank CZ. Po jednání Ústředního krizového štábu to řekl první náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Pobočka Sberbank v Liberci, na jejíž vstupní dveře někdo nalepil ukrajinské vlajky.

Článek

Vklady do výše maximálně 100 000 eur (2,5 milionu korun) začnou vyplácet vybrané pobočky Komerční banky.

„Byli jsme požádáni Komerční bankou, abychom přijali nějaká opatření u jejich 40 vybraných poboček v celé republice,“ uvedl v pondělí Vondrášek. Krajští policejní ředitelé podle něj připravují konkrétní kroky se šéfy poboček. „Přijímají opatření, aby nedošlo ke strkanicím, narušením veřejného pořádku či jiným nežádoucím jevům,“ doplnil náměstek policejního prezidenta.

Druhá největší ruská banka VTB se chystá stáhnout z Evropy

Válka na Ukrajině

Česká národní banka na počátku minulého týdne oznámila, že zahájila kroky k odebrání bankovní licence Sberbank CZ, která má vazby na Rusko. Ve středu ruská Sberbank uvedla, že odchází z Evropy.

Garanční systém vyplatí sto procent vkladů klientů Sberbank CZ, maximálně však do 2 499 500 korun na jednoho vkladatele. Náhradu vkladů si od středy budou moci vyzvednout fyzické a právnické osoby, které byly vkladateli Sberbank k letošnímu 28. únoru, případně jejich dědicové nebo jejich právní nástupci. Náhrady se budou vyplácet po dobu tří let od zahájení výplaty.

Ruská Sberbank oznámila odchod z Evropy, peníze vkladatelům vyplatí

Ekonomika

Odchod z Evropy Sberbank zdůvodnila velkým odlivem hotovosti z dceřiných firem a ohrožením bezpečnosti zaměstnanců a majetku, ruskou invazi na Ukrajinu ve svém vyjádření nezmínila.

Reklama

Výběr článků

Načítám