Hlavní obsah

Polednová churaví, vězení za Horákovou ji však zřejmě nemine

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Pražský městský soudce Petr Braun asi nebude mít slitování s někdejší dělnickou prokurátorkou Ludmilou Brožovou-Polednovou (87) a počátkem příštího týdne jí zřejmě nařídí nástup do vězení. Odsouzená si má odpykat šestiletý trest za podíl na justiční vraždě političky Milady Horákové a dalších tří mužů z roku 1950.

Foto: Petr Horník, Právo

Ludmila Brožová - Polednová u soudu

Článek

Polednová krátce po verdiktu požádala o odklad trestu kvůli svým potížím se zrakem. Když se ale ukázalo, že by to nebyla překážka pro výkon jejího trestu, poslala minulý týden nové lékařské zprávy potvrzující její problémy s cukrovkou a špatnou srážlivostí krve. Další vyšetření přitom Polednová absolvovala teprve ve čtvrtek, proto Braun chce počkat až do pondělí.

Podle Brauna by ale možné setrvání Polednové za mřížemi mohli klidně vyřešit sami vězeňští lékaři po jejím nástupu do cely. „Až dostanu od obhájce paní Polednové všechny zprávy z lékařských vyšetření, mohl bych ji vyzvat, ať je všechny předloží ve věznici při nástupu trestu a tam ať poté v rámci vlastních vyšetření rozhodnou, zda její zdravotní stav umožňuje vykonání trestu, nebo ji pustí na svobodu. Možná k tomu i dojde,“ naznačil včera Právu Braun.

Vyhnul by se tím dlouhému čekání na vypracování dalších a dalších znaleckých posudků. Zároveň podotkl, že jím zvažovaný postup umožňuje také trestní řád. „Nevylučuji, že ji tedy skutečně vyzvu k nástupu výkonu trestu a k předložení lékařských zpráv už ve věznici,“ zopakoval znovu Braun.

Vězeňská služba připravena

Vězeňská služba by se takovému postupu zřejmě také nebránila. Soudci Braunovi poslala v minulých dnech své stanovisko, ze kterého vyplývá, že se o Polednovou dokáže za mřížemi postarat.

„Po jejím nástupu do výkonu trestu ve věznici Plzeň bude odsouzená eskortována do interního oddělení vězeňské nemocnice Praha-Pankrác, kde budou provedena lékařská vyšetření potřebná k objektivnímu posouzení zdravotního stavu s cílem zajistit léčení a prevenci dalších chorob spojených se stářím,“ ocitoval ve čtvrtek Právu ze zprávy vězeňské služby Braun.

K tomuto závěru však vězeňská služba došla ještě předtím, než Polednová minulý týden dodala novou zdravotní dokumentaci.

Reklama

Související články

Klaus nedá Brožové-Polednové milost

Prezident Václav Klaus nevyhoví žádosti nejvyšší státní zástupkyně Renáty Vesecké a neudělí milost bývalé prokurátorce Ludmile Brožové-Polednové. Nyní 86letá...

Výběr článků

Načítám