Hlavní obsah

Poláci už počtvrté otrávili řeku na Karvinsku

Právo, Radim Kijonka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARVINÁ

Z polské strany o víkendu opět unikly do řeky Petrůvky na Karvinsku jedovaté látky, které otrávily ryby ve dvoukilometrovém úseku. Podnik Povodí Odry, jenž tento tok spravuje, proto chystá vytýkací dopis, který v nejbližší době pošle polské ambasádě.

Článek

Ke znečištění řeky Petrůvky na českém území totiž došlo ze strany Polska již počtvrté, ani jednou přitom česká strana nedostala z Polska varování. Všichni mají podezření, že nebezpečné látky unikají z tamní čističky odpadních vod.

"V neděli v osm hodin ráno jsme se dozvěděli, že k nám z polské strany vytekly neznámé látky. Při tom uhynulo velké množství ryb," řekla mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková. Na místě museli zasahovat hasiči, správci vodního toku a zaměstnanci odboru životního prostředí karvinského magistrátu.

Polsko na nic nereaguje

Český rybářský svaz zatím celkovou škodu nevyčíslil. "V tom úseky uhynuly všechny druhy ryb jak plevelné, tak ušlechtilé. Prokazatelně ty látky šly z Polska," potvrdil rovněž jednatel rybářského svazu v Ostravě Přemysl Jaroň.

Zaráží ho, že polská strana ohledně úniku nebezpečných látek nic nepodniká. "Existují mezinárodní dohody, že by nás měli varovat," poznamenal. Zatím je skeptický k možnosti, že by po Polácích požadovali náhradu škody. "Oni vůbec na nic nereagují," dodal.

Na vině asi čistička odpadních vod

Podle Vlčkové již Povodí Odry připravuje dopis jak pro polskou ambasádu, tak pro ministerstvo životního prostředí. "Neustále se to opakuje, nebýváme při těchto událostech ani varováni, proto musíme na tento problém upozornit. Musí se konečně řešit," prohlásila Vlčková. Podle ní nebezpečné látky unikají nejspíše z polské čističky odpadních vod, která je hned za hranicemi.

"Zatím nevíme o jakou látku šlo. Odebrané vzorky jsou na rozboru," doplnila. Do celé záležitosti se chce vložit karvinský primátor Tomáš Hanzel (ČSSD), který bude požadovat po polské straně vysvětlení velkého úhynu ryb v řece a přijetí opatření.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám