Hlavní obsah

Podvodník fingoval byznys z Tchaj-wanu, česká firma poslala půl milionu

Novinky, kub
Hodonín

Podvod za zhruba 500 000 korun vyšetřují jihomoravští kriminalisté. Na ně se obrátila firma z Hodonínska obchodující se společností na Tchaj-wanu. Neznámý pachatel podle policie zneužil znalostí o této byznysové komunikaci a přes e-mail přiměl českou firmu, aby poslala peníze.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Při uzavírání obchodů komunikuje podle vyšetřovatelů firma z Hodonínska přes e-mail se zástupkyní tchajwanské společnosti.

„Neznámý pachatel pravděpodobně využil znalostí této komunikace a z podvrženého, ale velmi podobného e-mailového účtu jménem zahraniční společnosti uzavřel obchodní transakci na nákup zboží s českou firmou,“ sdělil v pondělí mluvčí policie Petr Zámečník.

Policisté na Moravě zablokovali na 200 podvodných domén

Bezpečnost

Podezřelý pak vystavil fakturu, kterou zástupci české firmy zaplatili na zahraniční účet. „Později zjistili, že nekomunikovali se zástupci partnerské společnosti a jejich finanční prostředky byly zaslány na neznámý účet,“ upřesnil mluvčí.

Policie upozornila, že se nejedná o ojedinělý případ. „Jako doporučení navrhujeme důsledně kontrolovat e-mailové adresy svých obchodních partnerů a také ověřovat cílový bankovní účet,“ dodal Zámečník.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám