Hlavní obsah

Podplukovník NCOZ odmítl u soudu vynášení utajovaných informací

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Případem podplukovníka Aleše Kvapila, který měl podle obžaloby vynášet utajované informace o motorkářském klubu Hell’s Angels z tehdejšího Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ), se v úterý začal zabývat pražský městský soud. Kvapil u soudu prohlásil, že se necítí vinný.

Foto: Mapy.cz

Sídlo NCOZ v Praze

Článek

Kvapilovi hrozí až osm let za zneužití pravomoci úřední osoby, neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací a za ohrožení utajované informace.

Podle státního zástupce Martina Bílého Kvapil nejprve v roce 2014 předal na flash disku složku s neveřejnými informacemi o motorkářském klubu Hell’s Angels muži, o kterém věděl, že s motorkáři udržuje kontakt. Informace přitom byly určené pouze pro potřeby policie. Muž, který je obdržel, ale nebyl členem žádného bezpečnostního sboru.

Kvapil flashku s informacemi získal od kolegy, na základě ústní žádosti, pro kterou si podle žalobce vymyslel důvody. „Necítím se vinen z toho skutku,“ vyjádřil se k tomuto bodu obžaloby Kvapil.

Pracovník NCOZ čelí obžalobě za vynášení a upravování informací

Krimi

Stejnému muži pak měl o půl roku později Kvapil sdělit další neveřejné informace, které jsou vedeny ve stupni utajení Vyhrazené. Měl tím muži opět poskytnout neoprávněnou výhodu, protože by se sám k oněm informacím neměl jak dostat a nemá ani oprávnění se s utajovanými informacemi seznamovat.

„Nerozporuji to, že k něčemu takovému došlo, ale podle mého názoru to nenaplnilo podstatu trestného činu,“ komentoval obžalobu Kvapil.

Více a uceleněji se podle svých slov vyjádří ve středu, to už bude ovšem jednání neveřejné.

Reklama

Výběr článků

Načítám