Hlavní obsah

Podnikatel stráví ve vězení 21 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Čtyřiatřicetiletý podnikatel Martin Bor si za podvody, přípravu vraždy bývalého komplice a organizování vraždy mosteckého notáře, definitivně odsedí ve vězení 21 let. Výjimečný trest definitivně v úterý stvrdil Vrchní soud v Praze, který tak potvrdil prosincový trest ústecké soudu.

Článek

Bor byl z podvodů a vraždy notáře Čeňka Fuksy pravomocně odsouzen již v roce 2002. Právě na základě výpovědi Fuksy byl Bor z podvodů obviněn. Ústecký soud mu však v prosinci zvýšil trest o šest let za to, že chtěl zavraždit svého bývalého komplice z podvodů s auty I tento muž proti Fuksovy svědčil.

Vraha najal v Karlových Varech

"Pokaždé jednal ze zvlášť zavrženíhodné pohnutky - ze msty. Nehodlá respektovat pravidla společnosti, proto je třeba na něj působit přísným trestem," odůvodnila rozsudek předsedkyně odvolacího senátu.

První vraždu Bor zorganizoval v roce 1998. Notář Fuksa byl zastřelen v suterénu svého domu v Mostě. Bor se podle soudu chtěl pomstít za to, že byl odhalen jeho miliónový podvod s pozemky. V Karlových Varech proto požádal Bor svého známého, aby najal muže, jenž notáře zastřelil. Bor pachatelům slíbil za vraždu 100 000 korun. Policie vraždu objasnila až v květnu 2001.

Podnikatel vinu popírá

Půl roku před tím však Bor s neznámým pachatelem tyčí zbil a omámil svého bývalého komplice z podvodu s auty. Zmláceného Milana Anderleho po útoku odvážel autem k vodní nádrži, kde ho chtěl utopit. Spoutaný muž ale začal při cestě do Bora kopat, ten vůz neuřídil a auto havarovalo. Bor z místa nehody utekl.

Bor podíl na obou vraždách odmítá. V případu vraždy notáře již podal dovolání k Nejvyššímu soudu. Ani Anderleho prý nechtěl usmrtit. U výslechu na policii tvrdil, že ho sice spoutal, ale vezl ho na policejní služebnu kvůli vzájemnému předchozímu konfliktu. Podle soudu je ale nepravděpodobné, že by Anderle riskoval nehodu, jejíž obětí mohl sám být, kdyby šlo jen o hádku. Bor navíc nevysvětlil, proč od dopravní nehody utekl a nepřihlásil se policii.

Nepředpokládá se, že ho dlouhý trest změní

Bor je podle znalců inteligentní, nemá však dobře poskládaný žebříček hodnot. Navíc má tendenci ke zkratovitému jednání. Možnost, že by jej dlouhý pobyt ve vězení mohl změnit, je podle znalců nízká, nelze ji ale vyloučit. Podle odvolacího senátu Borovi přitížilo také to, že se nepřiznal, svých činů nikdy nelitoval a nijak na něj nezapůsobil ani rok a půl strávený ve vazbě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám