Hlavní obsah

Po školačce z Ústí pátrají dobrovolníci i bez policie, akci zorganizovala bývalá herečka

• Aktualizováno
Právo, Karel Otcovský

Téměř dvacítka dobrovolníků se v sobotu v Ústí nad Labem vydala pátrat po pohřešované dvanáctileté Michaele Patricii Muzikářové. Ta je už více než dva týdny nezvěstná. Dobrovolnickou akci, která není nijak koordinovaná s policií, organizuje bývalá herečka Michaela Kudláčková.

BEZ KOMENTÁŘE: Po školačce z Ústí pátrají dobrovolníci i bez policieVideo: Karel Otcovský, Právo

 
Článek

Dobrovolníci se svolali na sociální síti Facebook. Do pátrání se zapojila i Karolína Daníšková, která pohřešovanou Michaelu zná.

„Je mi líto, že se ztratila, všechny to dost zasáhlo. Věřím, že Míša se najde živá a zdravá," řekla novinářům Daníšková. „Jsou zde místa, která znám já i Míša a kde je možné, že by přežila," zdůvodnila Daníšková, proč si dobrovolníci vybrali právě tuto lokalitu.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Dobrovolníci v Ústí nad Labem pátrají po pohřešované školačce.

Dobrovolníci s sebou mají i údajně speciálně vycvičeného psa. K pátrání s ročním křížencem si proto od rodiny vyzvedli i část oblečení ztracené školačky.

Prohledávají špatně dostupný terén, nahlížejí do vojenských bunkrů, kterých je na vrchu hned několik. Jejich snažení je ale na první pohled poněkud zmatečné. Rojnice, kterou vytvořily na začátku pátrání, se po chvíli rozpadla, a tak každý hledá na vlastní pěst.

Foto: Milan Malíček, Právo

Michaela Kudláčková žije v severních Čechách a živí se psaním a výkladem karet.

Jejich iniciativa není nijak koordinovaná s policií. „O pátrací akci dobrovolníků jsme nebyli oficiálně informováni, ani nás nikdo neoslovil. Policie České republiky tuto akci nekoordinuje, ani ji neorganizuje," uvedla krajská policejní mluvčí Veronika Hyšplerová.

Školačka zmizela před více jak dvěma týdny bez jediné stopy. Policie zatím netuší, co se mohlo stát. Nemá jedinou relevantní stopu. Dvacetičlenný speciální tým přesto na případu dál intenzivně pracuje. Kriminalisté vyslýchají, pátrají, zkoumají, vyhodnocují, monitorují a se získanými informacemi dále operativně pracují. Zatím bez výsledku.

Šéf ústecké kriminálky Martin Charvát už dříve naznačil, že se dívku možná podaří najít, až roztaje sníh. „Počasí je jednoznačně proti nám. Míša zmizela v noci z úterý na středu 11. ledna, kdy udeřily holomrazy. Ve středu se přidalo intenzivní sněžení. Od té doby napadlo v Ústí nad Labem zhruba padesát centimetrů sněhu, který překryl všechny stopy. V případě, že tělo leží někde v přírodě, je vysoce pravděpodobné, že ho najdeme, až když sníh roztaje," řekl Charvát Týdnu.

Podle informací ČTK už policie navíc lokalitu, kterou procházejí dobrovolníci, prohledala před dvěma týdny.

Foto: Policie ČR, Policie ČR

Pohřešovaná dvanáctiletá Michaela Patricie Muzikářová (na nejaktuálnější archivní fotografii) z Ústí nad Labem.

Policisté provedli rozsáhlé pátrací akce v okolí bydliště Michaely, ale i v jeho širším okruhu. Vyhodnocují stovky hodin záznamů z kamerových systémů nejen z města Ústí nad Labem, ale i dalších měst a důležitých míst v Ústeckém kraji.

Policisté prověřovali i záznamy ze soukromých kamer v autech či na domech, o které požádali veřejnost. Dalším z řady opatření byla výzva v městské hromadné dopravě. V každém trolejbusu byla vyvěšena fotografie Michaely s jejím popisem.

Kriminalisté vyslechli desítky lidí z okolí dívky, včetně rodiny, okolí, kamarádů a spolužáků. Prohlížejí stovky hodin kamerových záznamů. [celá zpráva]

BEZ KOMENTÁŘE: Pohřešovaná dívkaVideo: Policie ČR

Opakovaně prohledávali místo bydliště pohřešované i okolí. Do rozsáhlých pátracích akcí byly už dříve zapojeny desítky kriminalistů, pořádkové jednotky, také hasiči, dobrovolníci od vojáků, kynologové, policejní psi. Konkrétní stopu ale policie stále nemá. Podle Hyšplerové pracuje stále se dvěma verzemi.

„Jednou z nich je, že dívka odešla sama, druhá je, že se stala obětí trestného činu," doplnila Hyšplerová.

Pátrá se i v zahraničí

Policie vyhlásila pátrání po dívce v kategorii Dítě v ohrožení, což je Národní koordinační mechanismus pátrání po pohřešovaných dětech. Funguje jako systém včasného varování v případech, kdy může být v ohrožení život nebo zdraví pohřešovaného dítěte. Má především zrychlit pátrání a předávání informací. Po dívce se pátrá nejen v Česku, ale i v zahraničí.

Michaela Patricia Muzikářová je asi 155 až 160 centimetrů vysoká, hubené postavy. Má lehce zvlněné hnědé vlasy na ramena, má šedé oči a nosí brýle s fialovými obroučkami. V době odchodu z domova měla na sobě pravděpodobně prošívaný kabát ke kolenům a tmavé kozačky s bílou kožešinkou. S sebou měla růžový školní batoh značky Nike.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Při pátrání pomáhá i pes

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám