Hlavní obsah

Po 35 letech manželství zavraždil ženu i tchyni. Odsedí si 15 let

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Rostislav Kotala (63) z Ostravy si definitivně odpyká 15 let ve vězení za to, že předloni v dubnu udusil igelitovým sáčkem svou těžce nemocnou a imobilní manželku a také více než osmdesátiletou tchyni. Rozhodl o tom ve středu Vrchní soud v Olomouci. Muži hrozilo až 20 let za mřížemi nebo výjimečný trest.

Obžalovaný Kotala u souduVideo: Petr Marek, Právo

 
Článek

Případem se soud zabýval už podruhé. Poprvé muži loni v květnu uložil deset let za zabití, ač krajský soud ho předtím poslal na 15 let za mříže za vraždu. Jenže to se nelíbilo Nejvyššímu státnímu zástupci Pavlu Zemanovi a Nejvyšší soud jeho dovolání vyhověl.

Soud snížil o pět let trest za smrt manželky a tchyně

Krimi

Kotala se podle Zemana trestného činu nedopustil ve stavu rozrušení, jednal naopak emočně chladně. Byl frustrovaný z rodinné situace, z nároků, které na něj kladla péče o manželku, ale také ze soužití se stárnoucí tchyní. Zeman poukázal také na to, že tchyni odstranil Kotala jako první. Pak udusil manželku, která bývala doma jen přechodně, jinak o ni pečovali v sociálním zařízení.

Foto: Petr Marek, Právo

Rostislav Kotala u olomouckého vrchního soudu.

„Jsme vázáni právním názorem Nejvyššího soudu. Proto jsme obžalovaného museli uznat vinným z vraždy,“ vysvětlil Právu mluvčí olomouckého vrchního soudu Stanislav Cik s tím, že nebylo možné uložit ani trest pod spodní hranici zákonné sazby, která činí 15 roků. „Nejsou pro to splněny podmínky,“ dodal mluvčí.

Šťastné manželství

S manželkou žil obžalovaný 35 let a jejich soužití bylo šťastné. Také s tchyní měl pěkný vztah, jenže všechno se změnilo, když jeho manželka skončila v nemocnici s krvácením do mozku a následně zůstala ochrnutá a upoutaná na lůžku. Žena, která do té doby byla plná radosti, najednou ze dne na den nebyla schopna projevit žádnou emoci, a to obžalovaný těžce nesl. Imobilní navíc byla vzhledem ke svému věku i tchyně, o kterou se rovněž musel starat.

Muž o obě ženy pečoval velmi dobře. Permanentně žil ale ve stresu a obavách. Bál se, že to nezvládne. Proto po čtyřech letech začal zvažovat různé způsoby usmrcení obou žen, ale i sebe samého. I žalobci připustili, že muž se před vraždou ocitl ve stavu bezmoci, kterou ale řešil zcela neakceptovatelným a nepřípustným způsobem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám