Hlavní obsah

Plzeňský soud vydal Putinova úředníka ke stíhání do Ruska

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Plzeňský krajský soud v pondělí rozhodl o vydání Alexandra Alexandroviče Nikolaeva (63) k trestnímu stíhání do Ruska. Bývalý vysoce postavený státní úředník, který podléhal přímo prezidentu Vladimíru Putinovi, je obviněn ze spiknutí a podvodu se škodou na státním majetku v desítkách miliónů rublů.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Alexandra Nikolaeva přivádí vězeňská eskorta k plzeňskému soudu.

Článek

Nikolaeva letos v lednu zadržela policie v Karlových Varech na základě mezinárodního zatykače a o jeho vydání následně požádala moskevská generální prokuratura.

„Nezjistili jsme žádné překážky, které by bránily jeho vydání do Ruské federace,“ uvedl předseda senátu Pavel Fait. Upozornil především na ujištění ruských orgánů činných v trestním řízení, podle něhož budou v případě Nikolaeva dodržena všechna ustanovení o lidských právech.

„Rusko je ze strany mezinárodního společenství podrobováno kontrole dodržování ochrany lidských práv a porušením záruky by se vystavilo riziku, že v budoucnu by jiné státy v otázce vydávání ruských občanů postupovaly zdrženlivěji,“ doplnil Fait.

Mám spoustu hříchů, ale to, z čeho mě obviňují, jsem nespáchal.
<em>Alexandr</em> Nikolaev

Rozhodnutí není pravomocné, Nikolaev na místě podal stížnost, o které bude rozhodovat Vrchní soud v Praze. Pokud verdikt potvrdí, konečné slovo bude mít ministr spravedlnosti Robert Pelikán. Ten ještě může případ nechat přezkoumat Nejvyšším soudem.

Zakázka za čtvrt miliardy

Podle ruského prokurátora spáchal Nikolaev trestnou činnost v pozici generálního ředitele Federálního státního rozpočtového úřadu při správě pro záležitosti prezidenta Ruské federace.

Podvodného jednání se měl dopustit v souvislosti se čtvrtmiliardovou zakázkou na rekonstrukci čekárny a železničního nástupiště určených pro zajištění železniční přepravy ruského prezidenta.

Mělo se jednat o zmanipulované výběrové řízení na zhotovitele stavby, předraženou zakázku a nekvalitně provedené práce.

„Ze zištných důvodů k osobnímu obohacení se rozhodl spáchat krádež cizího majetku podvodem, když za tímto účelem se v červenci 2011 zapojil do zločinného spiknutí s dalšími nezjištěnými osobami z řad vedení soukromé společnosti. Jako předmět trestného útoku zvolili finanční prostředky uvolněné z rozpočtu Ruské federace,“ píše se v zatykači.

„Falešná obvinění”

Nikolaev to odmítá. „Všechna obvinění proti mně jsou falešná. Nikdy jsem neplánoval a neměl v úmyslu zcizit Putinovy peníze. To bych byl blázen,“ prohlásil.

„Žádný svatoušek nejsem, mám spoustu hříchů, ale to, z čeho mě obviňují, jsem nespáchal. Nikdy nedám souhlas s vydáním,“ dodal.

Své obvinění považuje za fantazírování moskevského vyšetřovatele, který dostal úkol z něj udělat podvodníka. „Vzal prostě nějaký trestní spis a jen do něho dopsal moje jméno,“ prohlásil Nikolaev.

Je prý obětí nové vlny represí, která v Rusku propukla.

Související téma:

Foto: Alexei Nikolsky/Sputnik/Kremlin , Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

„Putinovi docházejí peníze a začalo tak nové hledání nepřátel národa. Proto jsem se v roce 2014 rozhodl s rodinou odcestovat do Karlových Varů a zůstat tam,“ sdělil soudu Nikolaev.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám