Hlavní obsah

Plzeňský lékař obviněný z miliónového podvodu měl uplácet svědky

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

S pouty na rukou skončil minulý týden plzeňský lékař Zbyšek Urban. Devětačtyřicetiletého soukromého chirurga, který je od loňského roku stíhán za mnohamiliónový podvod na zdravotní pojišťovně, zatkli kriminalisté kvůli podezření, že ovlivňoval svědky, aby vypovídali v jeho prospěch. Podle informací Práva se je měl pokusit podplatit.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Úkony trestního řízení nebudeme komentovat s ohledem na probíhající vyšetřování,“ reagovala na dotaz Práva krajská policejní mluvčí Jana Tomková. Státní zástupce, který má případ na starosti, včera celý den nezvedal telefon. Právě on požadoval pro lékaře vazbu. Hrozí mu 10 let vězení

Hrozí mu až 10 let vězení

Soud ale Urbana v pátek pustil kvůli tomu, že ještě neměl sděleno nové obvinění za podplácení. Lékař je stíhán za to, že připravil Zdravotní pojišťovnu ministerstva vnitra (ZPMV) o desítky miliónů korun. Hrozí mu až deset let vězení. Podle spisu vykazoval zdravotnické výkony, pro jejichž poskytování nesplňoval podmínky.

„Ve výkazech o tom uváděl nepravdivé údaje,“ uvedla už dříve Dagmar Lindenthalová z Krajského státního zastupitelství v Plzni. Pojišťovna mu měla neoprávněně vyplatit částku přesahující 20 miliónů korun.

Trestní oznámení podala sama pojišťovna na základě závěrů revizní kontroly
Hana Kadečková

„Trestní oznámení na lékaře podala sama pojišťovna na základě závěrů revizní kontroly,“ řekla její mluvčí Hana Kadečková. Ta dodala, že lékaři zatím smlouva vypovězena nebyla. „Ctíme presumpci neviny,“ uvedla.

Urban provozuje pět ordinací v Plzni, Třemošné, Plasích, Kralovicích a v Nýřanech. Veden je jako chirurg, pod sebou má ale také gastroenterologickou a cévní poradnu. Na webových stránkách uvádí, že poskytuje zdravotní péči i bez doporučení obvodního lékaře a ošetřuje všechny pacienty bez omezení spádové oblasti. Právu už dříve Urban řekl, že obvinění považuje za nedorozumění.

Reklama

Výběr článků

Načítám