Hlavní obsah

Pětice lidí je před soudem kvůli smrtícímu tuzemáku

Právo, Aleš Honus
Frýdek Místek

Jeden z nejzávažnějších případů souvisejících s předloňskou metanolovou kauzou začal v pondělí projednávat Okresní soud ve Frýdku-Místku. Na lavici obžalovaných usedl Stanislav Bažanowski a jeho manželka, kteří stáli za výrobou a distribucí jedovatého tuzemáku ze suroviny neznámého původu. Po jeho vypití v září 2012 zemřela osmadvacetiletá žena z Komorní Lhotky na Frýdecko-Místecku a její otec téměř oslepl.

Foto: Aleš Honus, Právo

Zleva Stanislav Bažanowski, Marcela Bažanowská a Daniel Koma

Článek

Stanislav Bažanowski z Českého Těšína měl alkohol doma pokoutně míchat a jeho žena mu zřejmě pomáhala. Na lavici obžalovaných usedli i Daniel Koma, který Bažanowskému dodával líh z neznámého zdroje, a také tři muži, kteří už hotové lihoviny odebírali a dále prodávali – Pavel Paško, Leo Paško a Libor Olšar.

Obžalovaný Stanislav Bažanowski se před policisty hájil tím, že alkohol míchal šest let a nikdy se nic nestalo. „V jeho případě platí přísloví, že tak dlouho chodil se džbánem pro líh, až se ucho utrhlo. Věděl, že kupuje líh načerno, neznal jeho výrobce a musel počítat s rizikem, že není zdravotně nezávadný,“ komentoval případ státní zástupce Alois Dlouhý.

Několik lahví prodal Bažanowski muži z Komorní Lhotky. Jeho osmadvacetiletá sestra, která alkohol vypila, se stala v pořadí sedmou obětí metanolové kauzy. Alkohol vypil také její otec, který strávil několik týdnů v nemocnici. „Jen díky včasně zahájené léčbě nedošlo k ohrožení jeho života,“ řekl státní zástupce. Dodal, že muž navzdory poskytnuté lékařské péči téměř oslepl.

Přelíčení provází mlčení 

Stanislav Bažanowski u soudu odmítl vypovídat. Jeho manželka sice mluvila, soud se toho ale od ní příliš nedozvěděl. Například na přímý dotaz, zda věděla o tom, že manžel ve sklepě míchá lihoviny, řekla, že se k tomu nechce vyjadřovat.

Ani Daniel Koma, který Bažanowskému líh pro výrobu alkoholu dodával, u soudu nepromluvil. „Výpověď pana Bažanowského je zmanipulovaná a kryje několik lidí,“ řekl. Blíže ale už svá slova odmítl upřesnit.

Hlavní líčení pokračuje výslechem dalších obžalovaných, poškozených, svědků a soudních znalců. Zatím není jasné, zda během několika dní padne rozsudek, nebo se bude jednání odročovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám