Hlavní obsah

Pes utekl nedovřenými vrátky a kousl kolemjdoucí. Chovatel dostal podmínku

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Špatně zavřel vrátka, kterými utekl pes a kolemjdoucí ženu kousl do nohy. Případ z předloňského jara původně postoupil Krajský soud v Plzni k přestupkové komisi. Po zásahu Nejvyššího soudu v Brně, který verdikt zrušil, potrestal nyní stejný soud chovatele Petra Mišáka z Žihobců na Klatovsku roční podmínkou a uložil mu zaplatit poškozené jako odškodnění jedenáct tisíc korun. Rozsudek je pravomocný.

Foto: Profimedia.cz

Slovenský čuvač, ilustrační foto

Článek

Fena slovenského čuvače tehdy utekla nezajištěnou brankou z oploceného pozemku a procházející ženu kousla do lýtka. Čtyři centimetry hlubokou tržnou ránu na levé noze museli lékaři zašít v nemocnici.

„Krajský soud ve svém rozhodnutí vzal za prokázané, že příčinou zranění poškozené bylo porušení povinnosti obžalovaného počínat si tak, aby nedošlo k nedůvodné újmě na zdraví, kdy takovou povinnost chovatel psa prioritně má,“ uvedla mluvčí krajského soudu Jana Durná s tím, že tato povinnost je přímo dána občanským zákoníkem.

Pes pokousal na zahrádce ostravské restaurace dívku v dětském koutku

Krimi

Podle ní obžalovaný tuto zákonnou povinnost bez pochyby porušil, když nezabránil volnému pobíhání psa na veřejném prostranství. V této souvislosti Durná upozornila na to, že pes obžalovaného se volně pohyboval na veřejném prostranství obce, která navíc obecně závaznou vyhláškou volné pobíhání psů na veřejném prostranství zakázala.

„Obžalovaný si byl dobře vědom nedostatečně zabezpečených vrátek i skutečnosti, že v té době samice psa vrhla štěňata, která instinktivně chránila. Obžalovaný si tak byl vědom možného následku, ale spoléhal na to, že k němu nedojde,“ uzavřela Durná.

Nejsem jeho majitel, tvrdí muž o psovi, který na Petříně pokousal dítě

Krimi

Obžalovaný muž se hájil tím, že obecní vyhlášku nemohl porušit, protože psa nenechal volně běhat venku úmyslně.

„Bohužel jsem špatně zavřel vrátka a pes utekl. Svoji chybu jsem uznal, mrzí mě to a paní jsem se omluvil,“ řekl Mišák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám