Hlavní obsah

Hledaného klokana Skippyho našli v Trutnově přejetého

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trutnov

Tragicky skončilo ve čtvrtek odpoledne pátrání po klokanovi na Trutnovsku. Skippyho, jak lidé začali uprchlé tříměsíční mládě klokana Bennettova přezdívat, srazilo na předměstí Trutnova auto. Srážku klokan nepřežil.

Foto: Městská policie Trutnov, .

Uprchlý klokan Bennettův

Článek

Policie pracuje s verzí, že neznámý řidič, jenž z místa nehody ujel, klokana srazil úmyslně. Zvíře se mělo v kritickou chvíli pohybovat při krajnici frekventované dopravní městské tepny za bílou čárou.

„Došlo k bočnímu střetu osobního vozu s klokanem. Možný řidičův úmysl prověřujeme. Nehodu šetříme jako poškození cizí věci. Zvíře se bere v Česku jako věc. Škoda je deset tisíc korun,“ okomentoval smutnou událost policejní mluvčí Lukáš Vincenc.

Policie má díky náhodné svědkyni incidentu k dispozici přibližný popis auta s cizí espézetkou. „Budeme se snažit vypátrat vůz a řidiče. Pomoci by mohly záznamy městského kamerového systému na trase, kudy auto jelo,“ podotkl mluvčí.

Jednoho uspali

Klokana se strážníci spolu s majitelem zvířete pokoušeli marně chytit od sobotního večera, kdy spolu s druhým vačnatcem uprchl při překládání z transportního vozidla do výběhu. Prvního z uprchlíků se lovcům podařilo druhý den uspat narkotizační puškou, která je součástí pohotovostních vozidel městské policie. Zvíře si ještě před policejním zásahem při útěku poranilo ocas a muselo být ošetřeno veterinářem.

Druhý klokan s obdivuhodnou mrštností další den roztrhal speciální odchytovou síť, a než se strážníci stačili vzpamatovat, zmizel. Síť obvykle spolehlivě zpacifikuje mnohem větší a silnější zvířata, než bylo možná sedmikilové, něco málo přes půl metru vysoké klokaní mládě.

Klokan pocházející z Tasmánie a Jižního ostrova Nového Zélandu, dovozený do Trutnova z Hradce Králové, měl rozšířit stádo koz a koní chovaných pro radost dětí i dospělých soukromým chovatelem. Jednoho klokana už rodina ve výběhu u domu nějaký čas měla. Vačnatec ale s ostatními zvířaty nekomunikoval. „Držel se stranou, a tak jsme mu chtěli pořídit brášky, aby mu nebylo v ohradě smutno. Pořídit si v Česku klokana není problém,“ přiblížil chovatel Pavel Kobosil.

Má hustou srst

Dospělý klokan Bennettův dosahuje výšky jednoho metru a váhy 27 kilogramů. Vačnatec se dožívá 15 let a vyniká obdivuhodnou přizpůsobivostí. Hustá srst mu dovoluje zdomácnět ve volné přírodě, kde vládne chladnější klima. Klokan Bennettův, jakožto v Česku nejčastěji chovaný druh, dobře snáší i tuzemské zimy.

Začátkem čtyřicátých let minulého století klokaní uprchlíci ze zoologických zahrad zdivočeli v Anglii. Klokana lze vcelku dobře ochočit a leckde představuje člena rodiny v roli domácího mazlíčka. Většinou ale slouží jako živá sekačka trávy. Ceny klokanů Bennettových považovaných za nekonfliktní, nenáročné druhy se pohybují od 15 do 30 tisíc korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám