Hlavní obsah

Opilý cizinec v Plzni pobodal sportovce, ten přišel o nohu. Útočník dostal 6 let

Právo, Jiří Šolc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Krajský soud v Plzni poslal na šest let za mříže Ukrajince Andrije Shovheniuka (21) za to, že pěti ranami nožem zaútočil loni v listopadu v Plzni na o sedm let staršího muže. Způsobil mu zranění, po kterém museli lékaři napadenému muži amputovat levou nohu. Navíc byl vyhoštěn na 10 let a musí zaplatit 200 tisíc odškodného poškozenému a 4 miliony pojišťovně. Rozsudek je nepravomocný. Za těžké ublížení na zdraví původně hrozilo cizinci až 10 let.

Opilý cizinec v Plzni pobodal sportovceVideo: Jiří Šolc, Právo

 
Článek

Státní zástupce původně navrhoval, aby byl cizinec souzen za pokus o vraždu. Soud ale v pátek rozhodl, že se jednalo o těžké ublížení na zdraví. „Během dokazování nebyla dokázána pohnutka poškozeného zavraždit,“ uvedl soudce.

Opilý cizinec v Plzni pobodal sportovce, ten přišel o nohu. Útočníkovi hrozí 18 let

Krimi

K incidentu došlo minulý rok v listopadu krátce před půlnocí na Klatovské třídě. Poškozený s přítelkyní a příbuzným po cestě domů narazili na trojici opilých Ukrajinců. Shovheniuk společně se dvěma staršími bratry do poškozeného nejprve strkali a tahali se s ním za oblečení.

„Poté obžalovaný muž vytáhl nůž, tzv. motýlek, s deset centimetrů dlouhou čepelí a poškozeného nejméně pětkrát bodl,“ uvedl v obžalobě státní zástupce.

Hrál florbal

Napadený tehdy na místě zkolaboval a později lékaři v nemocnici několik hodin bojovali o jeho život. Do té doby aktivní florbalový hráč třetiligové Kadaně, kterému kamarádi přezdívají Zelí, nakonec kvůli velké ztrátě krve přišel o nohu.

V Plzni pobodali cizinci mladíka na ulici

Krimi

Shovheniuk po zadržení policií krátce po útoku nadýchal přes dvě promile alkoholu. Při prvním výslechu popřel, že by na někoho útočil nožem. Později po sdělení obvinění už odmítl vypovídat.

Sám napadený si samotný útok nepamatuje. Pouze útržkovitě si vzpomíná na to, že byl v sanitce a pak v nemocnici. O tom, že byl pobodán nožem, a proto přišel o nohu, se dozvěděl později od rodičů a známých. Jeho přítelkyně uvedla, že trojice Ukrajinců byla viditelně pod vlivem alkoholu, kdy se motali a vzájemně se podpírali.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám