Hlavní obsah

Opilému řidiči, který zabil dva mladíky, hrozí 10 let. Všichni tři se znali

Právo, Jana Pechová
Jihlava

Řidič, který v neděli nad ránem mezi Čenkovem a Třeští na Jihlavsku srazil a usmrtil dva mladíky, kteří šli po silnici, může skončit za mřížemi až na deset let. Kriminalisté ho v úterý obvinili ze dvou trestných činů. Uvedla to policejní mluvčí Dana Čírtková.

Foto: Jana Pechová, Právo

Na místo nehody neustále míří lidé se svíčkami.

Článek

Řidič, který musel před výpovědí nejdřív vystřízlivět na jihlavské záchytce, strávil čas až do úterního sdělení obvinění v policejní cele. Pak byl propuštěn. Za usmrcení z nedbalosti a ohrožení pod vlivem návykové látky může strávit ve vězení až deset příštích let. Po nehodě mu policisté naměřili přes dvě promile.

„No, co říct. Mladý řidič je skoro diagnóza,“ posteskl si v obecné rovině muž ve středním věku. Všechny tři hochy znal, a ani řidiče prý nijak ve špatném. V Třešti ho ostatně znal kdekdo, šlo o 25letého zpěváka místní kapely. Pro mnohé vrstevníky byl vzorem.

Na zábavě v Čenkově (místní část Třeště) byl ale jako řadový návštěvník, stejně jako jeho oběti ve věku 17 a 18 let. Na rozdíl od nich se však rozhodl stejnou cestu zpět k Třešti absolvovat vozem, zatímco kluci šli po svých.

Byli na oblíbené akci

K tragickému střetu došlo na přímém úseku asi v půlce cesty. Osobní vůz VW Passat Variant tu podle policie vlivem silné opilosti řidiče vyjel vlevo do protisměru a oba chodce jdoucí vlevo smetl. Pak vyjel mimo komunikaci.

„Čenkovští mívají každoročně rozloučení s létem, tentokrát opět po pěti letech i se srazem rodáků. Odpoledne tam hraje dechovka, večer ji střídá zábava,“ popsala až do právě uplynulé neděle oblíbenou akci mnohých Třešťáků jedna z oslovených žen. Sama tam nechyběla, mluvila na zábavě i s jedním ze sražených hochů, spolužákem svojí dcery. Že ho vidí naposledy, by ji ani v nejhorším snu nenapadlo. „Takové sluníčko,“ zlomil se jí hlas.

Kluci se s o něco starším muzikantem museli znát přinejmenším ze základní školy, je tu jediná. Anebo z vyhlášené třešťské „hudebky“. „Jeho maminku tu taky zná skoro každý. Ta aby se teď odstěhovala,“ zamyslel se další dotázaný.

Hoří svíčky

Silnice mezi Čenkovem a Třeští je úzká a klikatá, lemovaná vzrostlými stromy. Před lety je dokonce silničáři chtěli odstranit, ekologové je ubránili. Paradox je, že v místě neštěstí zrovna žádné nejsou. Koleje v trávě ještě v pondělí zřetelně ukazovaly, jak vůz nad ránem sjel ze silnice v místech, kudy právě mířili hoši ke svým domovům. Nyní tu hoří svíčky a vrší se tu plyšáci: vesměs usměvavé polštářky „smajlíky“.

Nehoda se stala v neděli 18. srpna před třetí hodinou v noci. Oba chodci utrpěli při nehodě velmi vážná zranění, kterým i přes veškerou snahu zdravotníků podlehli. U řidiče vozidla provedli policisté dechovou zkoušku, při které mu naměřili hodnotu přes dvě promile alkoholu.

Reklama

Související články

Opilec za volantem zabil na Jihlavsku dva chodce

Osobní auto srazilo v neděli nad ránem na silnici mezi obcemi Čenkov a Třešť na Jihlavsku dva chodce. Oba po nehodě zemřeli. Řidič pak policistům nadýchal přes...

Výběr článků

Načítám