Hlavní obsah

Odškodné pro exposlance za vazbu v kauze Nagyová je před soudem

Právo, Jakub Troníček
Praha

Obvodní soud pro Prahu 2 začal ve středu rozhodovat o případném odškodnění pro bývalého poslance ODS Ivana Fuksu za zrušené trestní stíhání a vazbu v kauze tzv. politických trafik. Fuksa požaduje stejně jako jeho někdejší kolegové Marek Šnajdr a Petr Tluchoř čtyři milióny korun. Ministerstvo spravedlnosti jejich nároky odmítá.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Bývalý poslanec Ivan Fuksa krátce poté, co opustil brány vazební věznice v Ostravě. Snímek z července 2013

Článek

Žalobu k soudu podali všichni exposlanci, jejichž stíhání v rámci rozsáhlé kauzy kolem někdejší šéfky kabinetu premiéra Petra Nečase (ODS) a jeho současné manželky Jany Nagyové (dnes Nečasové) zastavil Nejvyšší soud s ohledem na jejich imunitu, poté co jejich žádosti odmítl právě justiční resort.

Po ve středu zahájeném líčení ve věci Fuksy začne soud projednávat v pátek žalobu Šnajdra, o zahajovacím termínu pro Tluchoře zatím rozhodnuto nebylo.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Fuksa ve středu prostřednictvím svého advokáta Tomáše Gřivny vyčíslil náklady na obhajobu v kauze na zhruba půl miliónu korun, 300 tisíc pak požaduje jako náhradu ušlé mzdy za dobu trvání vazby a další peníze nárokuje jako nemajetkovou újmu.

Advokát: Je to odpovědnost zastupitelství

„Státní zastupitelství se na počátku kauzy vůbec nezabývalo otázkou imunity, a to i přesto, že jsme ji opakovaně namítali,“ argumentoval u soudu Gřivna a zároveň doplnil, že celá kauza poškodila pověst jeho klienta.

„Bylo to státní zastupitelství, které pořádalo tiskové konference a je tak zodpovědné za mediální obraz klienta,“ poznamenal Gřivna.

Ministerstvo spravedlnosti uznalo jako nutné výdaje na advokáty pouze polovinu ze zmíněné částky, jakékoliv platby ale i tak odmítá s tím, že poslanci na odškodné nemají nárok. Původní žádosti všech exposlanců resort shodil ze stolu na základě zákona o odpovědnosti za škodu způsobenou při výkonu veřejné moci.

„Právo na náhradu škody nemá ten, kdo byl zproštěn obžaloby či jehož trestní stíhání bylo zastaveno jen proto, že není za spáchaný trestný čin trestně odpovědný,“ uvedlo již dříve ministerstvo. Obhájci všech tří někdejších zákonodárců takové odůvodnění označili za absurdní.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám