Hlavní obsah

Ochranu záchranářky zaplatil policista krví

Právo, Patrik Biskup
PLZEŇ

Hranice agresivity pacientů, kteří při ošetření zaútočili na záchranáře, je po uplynulém víkendu posunutá zase o něco výš. V sobotu v Kasejovicích na Plzeňsku skončil s rozbitou hlavou policista, který chránil lékařku z rychlé záchranné služby při ošetřování pacienta. Dvaapadesátiletý muž ho přetáhl po hlavě dřevěným polenem.

Foto: SZ Hluboká, NPÚ ÚOP České Budějovice

Hluboká, soubor vedut, Geistmayer, 1862.

Článek

Potlučený strážce zákona skončil paradoxně v péči lékařky, které dělal bodyguarda.

"Náš dispečer poslal na místo zároveň i policisty. Už proto, že výzva byla prapodivná. Volala mladá žena, že se společně se svým druhem zbláznili a že zvracejí výkaly. Když jsme přijeli na místo, zjistili jsme, že jde o psychicky narušenou pacientku a že je nutná její hospitalizace na psychiatrii v Plzni. Její druh, který byl opilý, chtěl jet sanitkou jako doprovod. Když jsme mu vysvětlili, že to předpisy nedovolují, vzal z kůlny staré jízdní kolo odhodlaný na něj nasednout a jet za sanitkou," popisovala počáteční peripetie lékařka Ivana Fastová ze záchranné služby Plzeň-jih.

To už se do toho vložila přítomná policejní hlídka. "Muže přesvědčovali, že v tomto stavu a na dezolátním kole nikam jet nemůže. Muž rozčileně jednoho z policistů vtáhl do domu, kde ze země sebral poleno a v nestřeženém okamžiku ho praštil do hlavy. Způsobil mu několikacentimetrovou tržnou ránu na temeni," popsal útok policejní ředitel okresu Plzeň-jih Jiří Tyc.

Zraněný policista si přivolal na pomoc kolegu a společně agresívního muže uklidnili. "Policistovi jsem ránu sešila na služebně. Jakmile útočníkovi došlo, co provedl, začal hrát kolapsové stavy. Změřili jsme mu tlak, natočili EKG a všechno bylo v pořádku. Na muže zákona křičel, že musí nejdříve rozvázat pracovní poměr," dodala lékařka s tím, že si nedovede představit, jak by to dopadlo bez asistence policie.

Muž skončil nakonec na protialkoholní záchytné stanici v Plzni. "Policejní rada ho obvinil z trestného činu útoku na veřejného činitele. Za to mu hrozí až tři roky vězení. Během vyšetřování zůstane na svobodě," uzavřel Tyc.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám