Hlavní obsah

Oběť H-Systemu se má vystěhovat, rozhodl soud

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jaroslav Sýkora se musí vystěhovat z domu ve Velkých Přílepech rozestavěného v rámci projektu H-System, který si po krachu společnosti sám dostavěl. Konkurzní správce totiž nemovitost prodal na přelomu let 2012 a 2013 developerské firmě. Rozhodl o tom v pátek Okresní soud pro Prahu-západ. Ten řešil žalobu, jíž developeři usilovali o Sýkorovo vystěhování.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Dalších skoro šedesát rodin, kterým hrozí vystěhování z domů, jejichž stavby započal kdysi H-System, svůj spor u Městského soudu v Praze začátkem ledna vyhrálo. Ti se ale soudili s konkurzním správcem, který chtěl jejich domy teprve zařadit do společného majetku, z jehož prodeje by se pak všichni původní vkladatelé vypláceli.

Sýkora měl tu smůlu, že jeho dům už noví majitelé od správce konkurzu koupili přede dvěma lety. Společnost CIB Property pořídila jeho dům za necelých 1,2 miliónu korun. Sýkora tvrdí, že byl ochoten konkurznímu správci nabídnout dvojnásobek, stavba mu však nebyla vůbec nabídnuta. Tržní hodnotu domu dnes odhaduje na 5,6 miliónu korun.

Soudkyně Štěpánka Tůmová přímo řekla, že případ byl zkažen již na straně konkurzního správce.

Prodej byl v rozporu s dobrými mravy

„Byť musela na základě práva dát za pravdu žalobci, uvedla, že nákup nemovitosti byl v rozporu s dobrými mravy,“ podotkla mluvčí Stavebního bytového družstva Svatopluk Tereza Melišová. Družstvo sdružuje právě ty majitele nemovitostí původně rozestavěných H-Systemem, kteří si své domy se souhlasem někdejšího konkurzního správce Karla Kudláčka dostavěli a poté byli novým správcem Josefem Monsportem vyzváni k jejich vyklizení.

Sýkora se stal klientem H-Systemu v roce 1994, kdy společně s dalšími zhruba 1100 lidmi podlehl kampani o cenově dostupném bydlení. Podepsal smlouvu na rodinný dům ve Velkých Přílepech, zaplatil kolem tří miliónů korun a vyčkával s kupní smlouvou na předání domu, které mělo proběhnout do dvou let.

Když se faktická výstavba na dohled od severozápadního okraje Prahy zastavila a ze zbytku plánovaných domů zůstaly jen základy, vstoupil Sýkora spolu s dalšími klienty do Stavebního bytového družstva Svatopluk.

Do dostavby dal 2,5 miliónu korun

Tehdejší správce konkurzní podstaty H-Systemu Kudláček následně umožnil 145 rodinám z Horoměřic a Velkých Přílep dostavět domy svépomocí . Sýkora do dostavby investoval přes 2,5 miliónu korun.

Jenže v letech 2000 až 2012 nový správce konkurzní podstaty Monsport pozemky a základy domů ve Velkých Přílepech podle družstevníků postupně odprodal. Někdy samotným družstevníkům, v případě pana Sýkory za nízkou částku realitce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám