Hlavní obsah

O vydání ruského hackera se bude rozhodovat přímo ve vazební věznici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

O vydání ruského hackera Jevgenije Nikulina bude Městský soud v Praze rozhodovat ve vazební věznici na Pankráci. Učiní tak z bezpečnostních důvodů 11. května. Uvedla to ve čtvrtek ČTK. Státní zástupkyně navrhla vydat muže jak do USA, tak do Ruska. Soud se bude zabývat oběma žádostmi najednou.

BEZ KOMENTÁŘE: Dopadení hackera v PrazeVideo: Policie ČR

 
Článek

Zasedání k přípustnosti vydání do cizích států se běžně konají v budovách soudů, Nikulinův případ je tak výjimkou.

„Soud bude rozhodovat v jednací síni Vazební věznice Praha Pankrác. Veřejnost není z jednání vyloučena, avšak její účast bude omezena jak kapacitou sálu, tak i interními pravidly věznice,” řekla v pátek ČTK mluvčí městské soudu Markéta Puci.

Stání zástupkyně podala návrhy na vydání zadrženého 4. dubna. Dospěla k závěru, že vydání do USA i do Ruska je přípustné. [celá zpráva]

Hacker k vydání nevypovídal, ale vyslovil přání, že by byl rád vydán do Ruska. Vydávací proces se zdržel tím, že Nikulin měnil advokáty, nakonec si však ponechal ty původní.

Konečné slovo má ministr

Pokud se soud ztotožní s názorem státní zástupkyně a budou splněny veškeré zákonné podmínky, vydá stejné rozhodnutí. Následně rozhodne ministr spravedlnosti.

Nikulin je v ČR ve vazbě poté, co ho v říjnu zadrželi policisté ve spolupráci s americkou FBI. Kalifornský federální soud obvinil Rusa z hackerského útoku, krádeže a spiknutí. Podle televize ABC je Nikulin zodpovědný za masivní útok na profesní sociální síť Linkedin z roku 2012.

Ruská strana, která o vydání později rovněž požádala, Nikulina podezřívá z krádeží přes internet. Zatykač za čin z roku 2009 na něj ruský soud vydal loni v listopadu kvůli internetové krádeži 3450 dolarů (asi 88 tisíc korun).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám