Hlavní obsah

Žalobkyně navrhla vydat ruského hackera. Chci domů, řekl při výslechu

Praha
Aktualizováno

Městské státní zastupitelství v Praze podalo návrh na vydání ruského hackera Jevgenije Nikulina městskému soudu. Novinkám to ve středu řekla mluvčí státního zastupitelství Štěpánka Zenklová. Státní zástupkyně navrhla vydání do obou zemí, jak do USA, tak do Ruska. Rozhodne soud a ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO).

BEZ KOMENTÁŘE: Dopadení hackera v PrazeVideo: Policie ČR

 
Článek

„Stání zástupkyně podala v úterý návrhy na vydání zadrženého. Dospěla k závěru, že vydání jak do USA, tak do Ruska je přípustné. Městský soud bude každý návrh projednávat zvlášť,“ uvedla Zenklová.

Podle ní hacker k vydání nevypovídal, ale vyslovil přání, že by byl rád vydán do Ruska. Vydávací proces se zdržel tím, že Nikulin měnil advokáty, ale nakonec si ponechal ty původní.

„Pokud se soud ztotožní s názorem státní zástupkyně a budou splněny veškeré zákonné podmínky, vydá stejné rozhodnutí. Následně rozhodne ministr spravedlnosti podle podkladů, které dostane k dispozici. Bude jen na něm, jestli ho vydá a kam ho vydá,“ doplnila Zenklová.

Foto: repro Instagram

Milovník drahých vozidel Jevgenij Nikulin na obrázku z automobilové výstavy zveřejněný na jeho instagramovém profilu.

Nikulin je v ČR ve vazbě poté, co byl v říjnu zadržen policisty ve spolupráci s americkou FBI. Kalifornský federální soud obvinil Rusa z hackerského útoku, krádeže a spiknutí. Podle televize ABC je Nikulin zodpovědný za masivní útok na profesní sociální síť Linkedin z roku 2012.

Ruská strana, která o vydání později rovněž požádala, Nikulina podezřívá z krádeží přes internet. Zatykač za čin z roku 2009 na něj ruský soud vydal loni v listopadu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám