Hlavní obsah

Nový styl krádeží: Zloději vám vrátí ukradenou peněženku, ale bez peněz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Hlavní turistická sezóna přináší zisky nejen obchodníkům, ale také kapesním zlodějům. O uplynulém víkendu jich pochytali pražští policisté devět a zjistili, že jsou ještě drzejší než v minulosti. Z ukradené peněženky totiž vezmou peníze a pak slušně upozorní dotyčného, že mu vypadla z kapsy.

BEZ KOMENTÁŘE: Zloděj vrátil peněženku okradenémuVideo: Policie ČR

 
Článek

Dvojice cizinců ve věku 28 a 35 let si vybrala jako svůj rajón stanici metra Nádraží Veleslavín, kde se pohybuje velké množství turistů, a dali se do „práce“. Policie jim napočítala celkem šest krádeží. Oběti si vybírali na eskalátorech nebo při nastupování do metra a zajímaly je především peněženky.

„Peněženky, ze kterých si vzali všechny peníze, ještě poškozeným vraceli. Hodili ji na zem za okradeného a upozornili ho, že mu právě vypadla,“ popsal mluvčí policie Jan Daněk s tím, že dva poškození krádeže nenahlásili. Škoda byla vyčíslena na 37 tisíc korun.

Kromě zmíněné dvojice však detektivové dopadli dalších sedm pachatelů, kteří se také zaměřovali na turisty. V jednom z případů, které zachytila kamera, je zloděj tak drzý, že muže okrade ve výtahu plném lidí.

BEZ KOMENTÁŘE: Chmaták kradl ve výtahu plném lidí. Video: Policie ČR

„Všech devět kapsářů si vyslechlo podezření ze spáchání trestného činu krádeže, za což jim v případě odsouzení hrozí až dvouletý pobyt za mřížemi. Všechny případy jsou zpracovávány ve zkráceném přípravném řízení,“ konstatoval Daněk.

Upozornil také na opakující se krádeže. „Pachatelé si vyhlédnou vhodnou oběť, která má batoh na zádech nebo kabelku na rameni a odcizí mu z nich peněženku. Většinou se tak děje při nastupování do tramvaje, metra nebo na eskalátorech, kde pachatelé vytvoří umělou tlačenici,“ shrnul mluvčí policie.

Pražská policie už na jaře rozjela kampaň upozorňující na krádeže, ke kterým vyrobila vtipné letáky. [celá zpráva]

Foto: Policie ČR

Plakáty preventivní kampaně

Anketa

Okradl vás někdy kapesní zloděj?
Ano
60,8 %
Ne
39,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2664 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám