Hlavní obsah

Novák o své sexuální deviaci věděl, ale nic s tím nedělal

– HRADEC KRÁLOVÉ • Aktualizováno
Právo, jbs

Senát Krajského soudu v Hradci Králové pokračoval ve čtvrtek druhým dnem projednávání případu vraždy a znásilnění devítiletého Jakuba Šimánka z Havlíčkova Brodu. Obžalobě čelí 43letý Slovák Antonín Novák.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Antonín Novák u soudu

Článek

První ve čtvrtek vypovídal Petr Hotmar, soudní lékař, který v červnu 2008 prováděl pitvu Jakubova těla. Uvedl, že mrtvola byla zasažena pokročilou hnilobou, což znalcům znemožnilo přesně určit jak příčinu, tak i dobu smrti. Připustil však, že k úmrtí mohlo dojít po útoku, jak ho popsal obžalovaný.

"Soudního znalce dělám 30 let a setkal jsem se s různými případy. Pro soudní lékařství v Hradci Králové to není rarita, ale ani obvyklý případ. Každopádně je to velmi smutné a velmi neradi bychom se s podobnými věcmi setkávali častěji,“ řekl Právu Hotmar.

Věděl, jaké má brát léky, ale nečinil tak

Růžena Hajnová, psychiatrička a sexuololožka uvedla: "Obžalovaný trpí sexuální deviací, věděl o ní i o tom, jak se bránit, které má užívat léky. Nečinil tak, ochranná ústavní léčba se míjí účinkem, proto navrhujeme ochrannou detenci, protože nelze vyloučit opakování trestných činů."

Psychiatrička a sexuoložka Růžena Hajnová.foto: Právo/Jiří Bednář

Podle Hajnové je u Nováka resocializace prakticky nemožná. "Zjistili jsme, že lékaři na Slovensku navrhovali po neúspěšné ambulantní léčbě i ústavní léčbu, ale tamní soudy to neakceptovaly,“ uvedla.

Odpovědný deviant, pokud začne mít potíže, požádá podle Hajnové okamžitě o pomoc svého lékaře. Pokud je osobnost strukturovaná patologicky, tak s lékaři nespolupracuje. Pro takové pacienty je nejlepší dobrovolný chirurgický zákrok, který u něho ztlumí vnitřní sexuální puzení. Nikdo ho však nemůže přinutit, aby zákrok podstoupil. Terapeuti se však snaží své klienty k tomu přimět.

Hajnová nedokázala určit, zda je Novákova lítost skutečná či předstíraná.Podle jejího názoru by se potíže s Novákovou resocializací nevyřešili ani kastrací. „Ta by jen snížila jeho vnitřní puzení. Ale léčba a lékařský dohled by musely pokračovat,“ dodala Hajnová.

Psycholožka Marcela Langová-Šindelářová.foto: Právo/Jiří Bednář

Psycholožka Marcela Langová-Šindelářová uvedla, že Novák neměl k Jakubovi žádný citový vztah a na jeho místě se mohl ocitnout jakýkoliv jiný chlapec.

Ze spisů vyplývá, že Novák se na Slovensku vyhýbal léčení s poukazem na to, že je živnostník a léčení mu časově narušuje jeho podnikatelské aktivity. Slovenští znalci u něho diagnostikovali chronický alkoholismus třetího stupně a navrhli mu ústavní protialkoholickou léčbu. Novák neoznamoval svoji aktuální adresu, takže mu policie nemohla doručovat výzvy.  

Novák: Budu chtít trest smrti

Soud promítl policejní videozáznam z trasy, po níž Novák vedl policii k mrtvole na místo vraždy. Prošli havlíčkobrodskou nemocnicí, ale důvod Novák soudcům nedokázal vysvětlit. Na konci cesty vedl vrah chlapce po travnaté cestě, obklopené křovisky.

Cesta vedla i přes most, poté přes pokosenou louku a železniční trať. Když došli k lesíku, Novák policistům ukázal místo, kde ukryl zavražděného chlapce. „Budu u soudu chtít trest smrti, výjimečný trest,“ řekl Novák do kamery na místě, kde ležela mrtvola dítěte.

Předseda senátu poté vykázal veřejnost ze soudní síně, protože se další pokračování záznamu bylo příliš drastické. Kvůli tomu také nechal zavolat zdravotníky pro případ, že by se obžalovanému nebo někomu z personálu udělalo nevolno.  

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám