Hlavní obsah

Nebaví mě čekání na smrt, zdůvodnil pití bezdomovec, který v opojení zabil muže

Právo, Aleš Honus
Ostrava

Krajský soud v Ostravě od pondělka projednává incident mezi bezdomovci v Karviné-Fryštátě. Kvůli obsazenému místu k přespání bodl letos v dubnu Luboš Belák (47) kapesním nožem jiného bezdomovce do nohy. Ten útok nepřežil. Belák před činem údajně vypil čtyři litry vína a pět piv.

Foto: Aleš Honus, Právo

Obžalovaný Luboš Belák se přiznal, že pobodal jiného bezdomovce kvůli tomu, že mu obsadil místo k přespání.

Článek

Muž, který se v minulosti už několikrát neúspěšně podrobil léčbě proti alkoholismu, žije od roku 1984 jako bezdomovec. Svůj pondělní výslech před soudem proplakal. Tvrdí, že kamaráda nechtěl zabít. Na dotaz soudce, proč tolik pije, odpověděl: „Protože mě nebaví čekání na smrt.“

Státní zástupce viní Beláka z ublížení na zdraví s následkem smrti. „Jde o osobu, která dlouhodobě žije na okraji společnosti. Inkriminovaného dne si uvědomil, že pro svou opilost nemůže strávit noc na noclehárně Slezské diakonie a vydal se do bývalého vážního domku poblíž nádraží, který ale byl obsazen dalšími osobami bez domova. Během následného konfliktu poškozeného dvakrát bodl do nohy a zasáhl stehenní žílu, v důsledku čehož poškozený vykrvácel,“ řekl státní zástupce Vít Legerský.

Obžalovaný se ke všemu přiznal. Prý do vážního domku nešel nikoho napadnout, chtěl se jen vyspat a pokoušel se vmáčknout mezi bezdomovce, kteří tam spali. „On mi ale řekl, ať vypadnu. Pak už si nic nepamatuji. Jen to, že jsem viděl nůž. Potom mě zadržela policie,“ řekl u soudu.

Hlavní líčení pokračuje výslechy svědků a soudních znalců. V průběhu tohoto týdne bude pravděpodobně vyhlášen rozsudek.

Reklama

Výběr článků

Načítám