Hlavní obsah

Nagyová je venku z vazby, vyzvedl ji Nečas

Právo, hon, rsk, tin, pem
Aktualizováno

Blízká spolupracovnice expremiéra Petra Nečase (ODS) Jana Nagyová je na svobodě. Krajský soud v Ostravě v pátek dopoledne vyhověl její stížnosti proti vzetí do vazby. U věznice ji před půl jednou vyzvedl Petr Nečas. Z vazby byli v průběhu dne propuštěni i všichni zbývající zadržení včetně zpravodajce Jana Pohůnka.

Foto: Aleš Honus, Právo

Petr Nečas vyzvedl Janu Nagyovou po propuštění z vazby.

Článek

Podle Nečase soud potvrdil jeho slova o tom, že vazba byla nátlakem. Poděkoval vězeňské službě za korektní jednání, které dal do kontrastu s „neuvěřitelným postupem policie“ při zatýkání Nagyové. Expremiér bývalou šéfku svého kabinetu po propuštění krátce objal.

Foto: Aleš Honus, Právo

Jana Nagyová po propuštění z vazby

Z vazby soud propustil i další dva obviněné – někdejšího náměstka ministra zemědělství Romana Bočka a bývalého ředitele Vojenského zpravodajství Ondreje Páleníka. Ten opustil brány olomoucké vazební věznice v pátek krátce před polednem.

Foto: Petr Marek, Právo

Ondrej Páleník opustil olomouckou vazební věznici dnes krátce před polednem.

Páleník: Zažil jsem i horší podmínky

„Nic jsem nespáchal, neporušil jsem zákon a věřím, že to dokáži a očistím své jméno i vojenské zpravodajství u řádného, nezávislého soudu,“ řekl novinářům Páleník bezprostředně poté, co vyšel z věznice. Venku ho čekala manželka a další rodinní příslušníci.

Vazba byla podle něj nátlaková a také neoprávněná. Na nic si však nestěžoval. „Po pravdě řečeno, zažil jsem už horší podmínky při svých výletech různě po světě či na půdě tohoto státu. Pánové tady se chovali velice profesionálně,“ prohlásil Páleník, který nechtěl komentovat skutky, které jsou mu dávány za vinu.

„Krajský soud v Ostravě z podnětu stížností obviněných zrušil rozhodnutí Okresního soudu v Ostravě o vzetí do vazby a nově rozhodl tak, že se obvinění Jana Nagyová, Roman Boček a generálporučík Ondrej Páleník z vazby propouštějí, neboť důvod koluzní vazby pominul,“ uvedla mluvčí soudu Lucie Böhmová.

Ze závěrů, k nimž dospěl krajský soud, nelze podle ní dovozovat pochybení Okresního soudu v Ostravě při rozhodování o vzetí do vazby.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Někdejšího náměstek ministra zemědělství Roman Boček v doprovodu svého právníka Filipa Seiferta u vazební věznice v Brně.

Advokát Romana Bočka rozhodnutí soudu jednoznačně přivítal: „Jsme hluboce přesvědčeni, že klient ve vazbě neměl vůbec být a že byla nezákonná.“ A obdobně se vyjádřil i obhájce Páleníka Tomáš Sokol. „Je to potěšující,“ řekl advokát s tím, že žádné oficiální informace zatím od soudu k dispozici nemá.

Roman Boček opustil vazební věznici kolem 13. hodiny. Oznámil, že nyní pojede za svou rodinou. „Nejdřív půjdu za ženou a syny, s nimiž určitě strávím víkend. Podmínky ve vazbě jsou velmi těžké a jen velmi těžko bych je snášel bez chlapů, kteří tam pracují. Chtěl bych jim poděkovat,“ pronesl pouze Boček a pak odejel se svým advokátem Filipem Seifertem do Prahy.

Z vazby se dostal i Pohůnek

Jediným z původně sedmi vazebně stíhaných, kdo za mřížemi zůstával i v pátek odpoledne, byl zpravodajec Jan Pohůnek, který si stížnost nepodal. Pouze požádal soud nižší instance o propuštění z vazby, ten mu ale ve středu nevyhověl. [celá zpráva]

Pohůnek byl podle advokáta Michala Hráského propuštěn v pátek odpoledne.

Exposlanci ODS byli propuštěni v úterý

V kauze bylo původně vazebně stíháno sedm lidí. O propuštění tří stíhaných exposlanců za ODS Marka Šnajdra, Petra Tluchoře a Ivana Fuksy rozhodl v úterý Nejvyšší soud s odkazem na jejich poslaneckou imunitu.

Na vazbu své matky si stěžovala v minulých dnech Nikola Nagyová, která požádala předsedu senátního podvýboru pro lidská práva Jiřího Čunka, aby se podvýbor případem zabýval. Dcera Nagyové upozornila na drsné podmínky při zatýkání i po vzetí do vazby. [celá zpráva]

Dílčí rozhodnutí, tvrdí Peake

Předsedkyně LIDEM Karolína Peake k propuštění Nagyové uvedla: „To není rozhodnutí o nevině, ale pouze dílčí procesní rozhodnutí.“

„Nezávislý soud rozhodl, že vazební důvody netrvají, a to je třeba respektovat,” dodal senátor Jiří Dienstbier (ČSSD).

Šéfka poslanců VV Kateřina Klasnová označila propuštění Nagyové a dalších za překvapující. „Nagyová byla ve vazbě nejenom kvůli trafikám pro exposlance ODS, ale i proto, že zneužila bezpečnostní složky státu. Navíc hysterické reakce některých politiků ukazují, že tu je obrovská snaha vyvíjet tlak na policii a soudy,“ řekla Právu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám