Hlavní obsah

Kauza Nagyová: Zpravodajce Pohůnka soud z vazby nepustil

Právo, Aleš Honus
Ostrava
Aktualizováno

Okresní soud v Ostravě ve středu zamítl žádost vojenského zpravodajce Jana Pohůnka o propuštění z vazby. Důvody pro vazební stíhání podle soudu nadále trvají. Pohůnek je jedním ze čtyř stíhaných v třaskavé kauze Nagyová. O osudu dalších tří vazebně stíhaných bude soud rozhodovat v nejbližších dnech.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Ostravský soud uvalil vazbu na příslušníka Vojenského zpravodajství Jana Pohůnka (vzadu v policejním voze) 15. března. Archivní foto.

Článek

„Soud rozhodnutí odůvodnil tak, že dosud nebyli vyslechnuti utajovaní svědci. Výslech jednoho probíhá dnes, další dva jsou naplánovány na pátek,“ řekl Pohůnkův advokát Michal Hráský.

„Okresní soud by také rád věděl, jaký bude názor krajského soudu, který bude rozhodovat o stížnostech dalších obviněných,“ dodal s tím, že Pohůnek si proti zamítavému verdiktu soudu také hned podal stížnost.

Jan Pohůnek je jediným z původních sedmi vazebně stíhaných, který si nepodal k odvolacímu krajskému soudu stížnost proti vzetí do vazby. Místo toho si ale dal žádost o propuštění u okresního soudu, o které soud nyní rozhodl.

O propuštění tří stíhaných exposlanců za ODS Marka Šnajdra, Petra Tluchoře a Ivana Fuksy rozhodl v úterý Nejvyšší soud s odkazem na jejich poslaneckou imunitu.

Ve vazbě tak nyní kromě Pohůnka zůstávají ještě někdejší náměstek ministra zemědělství Roman Boček, bývalý ředitel Vojenského zpravodajství Ondrej Páleník a pravá ruka expremiéra Nečase Jana Nagyová. O jejich stížnostech by měl Krajský soud v Ostravě rozhodovat ve čtvrtek nebo v pátek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám