Hlavní obsah

Nabourali se známému do Facebooku a posílali lidem nemravnosti, dvojici hrozí tři roky

Novinky, kub

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až tříleté vězení hrozí dvěma mužům (46 a 27) ze Šumperska, které policie obvinila z neoprávněného přístupu do počítačového systému. Podle vyšetřovatelů se přihlašovali na profil svého spolupracovníka na sociální síti Facebook a bez jeho vědomí posílali lidem zprávy se sexuálním podtextem.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Na začátku případu měla být podle kriminalistů snaha o šprým, kdy dvojice vytvořila falešný profil zájemkyně o vztah na internetové seznamce.

„Záměrem této legrace mělo být vylákání spolupracovníka na schůzku, na kterou by jeho milá nedorazila,“ informovala ve čtvrtek o případu mluvčí policie Jiřina Vybíhalová.

Jestli vtipálkům prvotní žert vyšel, vyšetřovatelé neupřesnili, podle mluvčí nicméně svou zábavu stupňovali, když zjistili přihlašovací údaje k jeho účtu na Facebooku. Bez vědomí poškozeného získali podle policie přehled o jeho soukromé komunikaci, do které se nakonec i sami vložili.

Manželé dali na Facebook staré fotky z dovolené. Po udání dostali pokutu za porušení karantény

Koronavirus

„Nejméně čtyřem osobám, které měl poškozený v přátelích, pak měli rozesílat různé textové, ale i obrazové zprávy se sexuálním podtextem či přímo nabídkou sexu,“ uvedla mluvčí.

Pokud dojde v případu na soud, hrozí podle Vybíhalové dvěma obviněným až tříletý trest vězení.

Americký voják slíbil z Afriky svatbu, seniorka z Moravy mu poslala čtvrt milionu

Krimi

Případ ale není jen o vypátrání podezřelých, ale podle mluvčí je také připomínkou, že si člověk má dávat velký pozor na riziko prolomení hesel a účtů, za čímž je často jen neopatrnost nebo liknavost poškozených.

„Připomínáme, že je důležité chránit své přístupové údaje před zneužitím. Pro různé přístupové účty používejte odlišná hesla. Hesla se snažte pravidelně obměňovat a nikomu je nesdělujte,“ dodala mluvčí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám