Hlavní obsah

Jestli bary neotevřou, vjedu do lidí jako Hepnarová, napsal muž. Hrozí mu 15 let

Novinky, kub

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pardubice

Až patnáctileté vězení hrozí 62letému muži podezřelému z vyhrožování zabitím lidí kamionem. Ve vyjádření publikovaném na Facebooku a adresovaném policii měl hrozit, že vjede do davu, pokud se neotevřou restaurace a bary. Ty kvůli covidovým opatřením v rámci nouzového stavu uzavřelo vládní nařízení. Policie muže vypátrala a obvinila ho z vyhrožování terorismem.

Foto: Policie ČR

Ilustrační foto

Článek

O případu informovala ve čtvrtek mluvčí policie Kateřina Rendlová. Muž z Pardubic podle ní umístil 25. října večer pod smyšleným profilem na sociální síť Facebook vzkaz policistům.

„Hrozil, že pokud se od následujícího dne neotevřou všechny restaurace a bary, vjede kamionem do lidí, které usmrtí stejně jako Olga Hepnarová (známý případ vražedkyně z roku 1973),” sdělila mluvčí.

Odsuzuji vás k trestu smrti přejetím. Před 45 lety Olga Hepnarová zabila autem osm lidí

Krimi

Na případu pracovali kriminalisté ze sekce terorismu a extremismu z Národní centrály proti organizovanému zločinu, kteří podezřelého během několika hodin vypátrali. „Policie muže obvinila z vyhrožování teroristickým trestným činem, řízení dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Praze,” upřesnila Rendlová.

Muž v Německu najel do skupiny Afghánců a Syřanů, čtyři lidé zraněni

Zahraniční

Muž se k činu přiznal a lituje toho, co udělal, zůstal proto podle mluvčí při vyšetřování na svobodě, soud ho do vazby neposlal.

„V případě pravomocného rozsudku mu hrozí trest odnětí svobody od 5 do 15 let,” dodala mluvčí s tím, že případ je ukázkou toho, že policisté umějí vypátrat i pisatele skrytého za smyšleným profilem.

Muž v prohlášení odkazoval na Olgu Hepnarovou, která 10. července 1973 najela nákladním automobilem mezi lidi čekající na zastávce tramvaje v Praze 7. Motivem jejího jednání byla nenávist ke společnosti. Tři lidé zemřeli na místě, pět později v nemocnici.

Městský soud v Praze uznal v dubnu 1974 Hepnarovou vinnou z osminásobné vraždy a odsoudil ji k trestu smrti. Popravena byla o necelý rok později. Hepnarová byla poslední ženou popravenou v Československu, trest smrti byl zrušen v roce 1990.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám