Hlavní obsah

Byl to adrenalin, vysvětlil muž, proč napadl internetové účty 170 lidí

Právo, hon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Potřeboval jsem adrenalin. Tak vysvětlil moravskoslezským policistům 30letý muž důvody, proč po dobu několika let prolamoval hesla do facebookových účtů a e-mailů neznámých osob, většinou žen. Pak kradl jejich soukromé fotografie, někdy i velmi intimního charakteru. Policie v těchto dnech případ uzavřela návrhem na podání obžaloby.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Poškozených bylo napočítáno 170 a jsou z celé republiky. Muž byl obviněn z několika trestných činů, dokonce i z nakládání s dětskou pornografií, protože se zmocnil i choulostivých záběrů nezletilé dívky.

„Obviněný muž s policisty spolupracoval. Trestnou činnost měl páchat údajně pro zvědavost a jistý druh adrenalinu. Kriminalisté již vyšetřování v souladu s trestním řádem skončili a předali spis státnímu zástupci s návrhem na podání obžaloby,“ sdělila v pátek mluvčí policie Soňa Štětínská.

V USA zatkli tři podezřelé z hackerského útoku na twitterové účty

Bezpečnost

Na případ nejprve v roce 2017 upozornila karvinskou policii jedna z poškozených žen. Muž byl během několika měsíců vypátrán a v roce 2018 mu bylo sděleno obvinění. Následně se rozeběhlo vyšetřování, které trvalo dva roky a výsledkem je návrh na obžalobu, jenž obsahuje celkem 170 skutků, kterých se muž dopouštěl už od poloviny května roku 2014.

Získané fotografie a další informace zneužíval, komunikoval s přáteli žen, kterým zcizil jejich identitu, v některých případech dokonce umístil fotografie na webové stránky s erotickým obsahem. „Obviněnému hrozí za popsané jednání trest odnětí svobody až na čtyři roky,“ doplnila mluvčí policie.

Policie dopadla muže, který vyhrožoval teroristickými útoky v metru a zastrašoval Babiše

Krimi

Kriminalisté v souvislosti s tímto případem opět apelují na veřejnost, aby zachovala maximální opatrnost při komunikaci na sociálních sítích. „Vždy je nutné přemýšlet, jaké informace, fotografie a videa vkládáme a zveřejňujeme. Virtuální prostředí je velmi zrádné, neboť neumí zaručit stoprocentní zajištění soukromí,“ doplnila Štětínská.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám