Hlavní obsah

Muž přišel kvůli podvržené stránce o 65 tisíc

Právo, Milan Vojtek
Hodonín

Podvodník, vydávající se za poskytovatele internetových služeb, připravil muže z Hodonínska o 2400 eur (asi 65 tisíc korun). Učinil tak prostřednictvím e-mailu, který obsahoval výzvu k úhradě osmi eur. Odkaz ve zprávě vedl na podvodnou stránku, kde se původně požadovaná částka znásobila.

Foto: Steve Marcus, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Podvodník, vydávající se za poskytovatele skutečné webhostingové služby, poškozenému poslal zprávu s výzvou k uhrazení osmi eur (asi 217 korun) za služby.

Naďa z Ruska vylákala od muže z Olomoucka statisíce korun

Krimi

„Při pokusu o platbu byl nevědomky, aniž by si toho všiml, přesměrován na podvrženou stránku webhostingové společnosti. Tam byl odkázán na falešnou platební bránu 3D SECURE. Aniž by postřehl podezřelé okolnosti, zadal pomocí platební karty transakci a odeslal. Další věc, kterou přehlédl, bylo to, že podvržená platební brána místo osmi napsala 800 eur (21 tisíc korun). Následně se mu na monitoru zobrazila zpráva o neúspěšnosti transakce, takže ji celou opakoval. Toto se pak ještě opakovalo,“ uvedl policejní mluvčí Petr Zámečník.

Hackeři se ve velkém zaměřují na nezaměstnané

Bezpečnost

Až poté poškozený kontaktoval skutečnou webhostingovou společnost. „Dozvěděl se, že se stal obětí phishingového útoku, a při kontrole plateb na svém účtu zjistil, že přišel celkově o 2400 eur,“ dodal mluvčí.

Policisté doporučují při elektronické komunikaci a platbách maximální obezřetnost. Nejlepší ochranou je důsledná kontrola skutečných webových i e-mailových adres, případně další ověření.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám