Hlavní obsah

Muž odpovědný za tragickou havárii v děčínské chemičce dostal podmínku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Děčín
Aktualizováno

Bývalý pracovník děčínské společnosti Chemotex Vladimír Myka dostal za tragickou havárii v děčínské chemičce, která si v dubnu 2018 vyžádala dva lidské životy, tříletý podmíněný trest. Prasknutí přečerpávací hadice při čerpání fenolu mělo tragické následky i kvůli porušení řady předpisů při čerpání nebezpečné látky.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Na snímku obžalovaný Vladimír Myka.

Článek

Myka před soudem učinil prohlášení o vině a souhlasil i s kvalifikací svého počínání jako obecného ohrožení z nedbalosti.

Rozsudek není pravomocný, zmocněnec poškozené strany si ponechal lhůtu na odvolání, obhajoba i obžaloba se práva na odvolání vzdaly. Po prasknutí hadice bylo fenolem zasaženo 14 lidí.

Únik fenolu v Děčíně má druhou oběť

Krimi

Myka byl v chemičce Chemotex za čerpání nebezpečného fenolu zodpovědný. Podle soudu porušil předpisy tím, že se nečerpalo správným způsobem, osoby neměly ochranné pracovní obleky, nedomluvil se s řidičem a na místě se pohyboval člověk, který tam neměl co dělat.

„Je mi líto co se stalo. Nebyl jsme si vědom, že by mohlo dojít k prasknutí hadice, která měla vydržet 16 atmosfér a praskla při 1,3 atmosféry,“ hájil se Myka.

Jelikož učinil prohlášení o vině, soud od dalšího dokazování upustil. Státní zástupce navrhoval podmíněný trest na samé spodní hranici sazby, která je tři až deset let. Podle něj například řidič cisterny neměl ochranné prostředky, další pracovník, který zemřel, byl z provozu a na místě neměl co dělat. Tříletý podmíněný trest navrhovala i obhajoba.

Smrtelný únik fenolu v Děčíně: Policie obvinila tři lidi

Krimi

„Porušil bezpečnostní list látky fenol, věděl, že může ohrozit zdraví i život lidí v Chemotexu,“ řekl předseda senátu Miloš Řízek.

Senát souhlasil s výchovným, tedy podmíněným trestem, jak navrhovala obžaloba i obhájce obžalovaného. „S ohledem na osobu obžalovaného lze uložit trest výchovný,“ doplnil Řízek. Tříletý trest byl podmínečně odložen na 54 měsíců. Po havárii policie původně obvinila tři pracovníky společnosti, kvůli nedostatečným důkazům skončil před soudem jen jeden.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám