Hlavní obsah

Muž dostal 23 let za vraždu kvůli několika tisícům

Právo, Jiří Bednář
HRADEC KRÁLOVÉ

Třiadvacet let v nejtěžším žaláři si zřejmě pobude Stanislav Matocha (30) z Ostravy. V pátek jej takto potrestal senát Krajského soudu v Hradci Králové za to, že zavraždil v Moravanech na Pardubicku zaměstnance sběrny kovového odpadu. Matochu výše trestu viditelně zdrtila, po celou dobu, kdy předseda soudního senátu Luboš Sovák rozsudek zdůvodňoval, měl svou tvář schovanou v dlaních.

Článek

Čin se stal letos v únoru. Obžalovaný přišel do sběrny uloupit peníze a když mu v tom devětačtyřicetiletý pracovník firmy bránil, nejprve jej svázal a poté ubil několika ranami kladivem do hlavy. Z kanceláře sběrny si odnesl necelých 23 tisíc korun.

Loupil již v devadesátých letech

Soudci Matochu posuzovali jako zvlášť nebezpečného recidivistu, neboť muž se již dvou loupeží dopustil v devadesátých letech. Více než deset let prožil v kriminále, z něhož jej propustili loni v listopadu. Nastěhoval se do Moravan k ženě, s níž se během výkonu trestu seznámil na inzerát. Namluvil jí, se do vězení dostal proto, že zmlátil pachatele znásilnění. Později zase tvrdil, že byl potrestán kvůli tomu, že za peníze sloužil v cizí armádě. "Kdybych znala pravdu, nepustila bych ho přes práh," řekla podle spisu žena, matka dvou dětí.

Matocha byl bez práce a do Moravanské sběrny občas přivezl nasbíraný železný šrot, aby si přivydělal. Jinak ho živila družka, která žila ze sociálních dávek ve výši přes 20 tisíc měsíčně. "Nijak jsme nestrádali. Myslím, že on se nedokázal srovnat s životem na svobodě," uvedla žena v přípravném řízení.

Při nakupování nedal nic najevo

Matocha přesto u soudu tvrdil, že k loupeži ho dohnalo to, že byli s družkou v kritické finanční situaci. "V hrnečku bylo posledních sedmdesát korun a bylo třeba zaplatit dětem školní obědy a další poplatky," tvrdil Matocha soudcům. Po spáchání vraždy se Matocha s družkou vydal do Pardubic, kde ve dvou supermarketech v klidu nakupovali. "Nezpozorovala jsem na něm žádnou změnu chování, žádnou nervozitu, nic," tvrdila žena.

Pro udělení výjimečného trestu měly klíčový význam názory znalců z oboru psychologie a psychiatrie, kteří zkoumali Matochovu osobnost. "Podle jejich posudku má obžalovaný jen malou šanci na resocializaci," řekl při odůvodnění rozsudku předseda soudního senátu Luboš Sovák.Verdikt není pravomocný, státní zástupce i obžalovaný si ponechali lhůtu k vyjádření.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám