Hlavní obsah

Mladíci vraždili kvůli vile v pražském Bubenči, tvrdí obžaloba. Případ znovu řeší soud

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pardubice

Ve středu začalo v Pardubicích hlavní líčení v případu dvojnásobné vraždy seniorů, která se stala v roce 2019 ve Velké Pasece na Havlíčkobrodsku. Státní zástupkyně žádá pro obžalovaného výjimečný trest 30 let ve vězení. Případ vrátil k novému projednání Vrchní soud v Praze.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Obžalovaný Tomáš Fiala (vpravo) se svým obhájcem před zahájením hlavního líčení

Článek

Historická vila v pražském Bubenči se stala objektem spekulativního zájmu dvou tehdy 24letých vysokoškoláků, Tomáše Fialy a Jiřího Nehyby.

Protože ji ale majitelka nechtěla prodat, rozhodli se ženu o nemovitost připravit podvodem. A pak ji společně s jejím partnerem připravili o život. Alespoň k tomuto závěru dospělo policejní vyšetřování.

Za pokus o podvod byl už počátkem roku Nehyba odsouzen k pěti letům vězení. Fiala byl za dvojnásobnou vraždu poslán do vězení na třiadvacet let.

S verdiktem ale ani jeden z mužů nesouhlasil a vrchní soud po jejich odvolání vrátil případ k novému projednání. Hlavní líčení začalo ve středu u krajského soudu v Pardubicích.

S vraždou nemám nic společného, změnil výpověď mladík obžalovaný kvůli zmizelému páru

Krimi

K vraždě došlo v obci Velká Paseka na Havlíčkobrodsku v červnu 2019.

Obžalovaní nejprve převedli nemovitost v hodnotě 22 milionů korun za pomoci partnera poškozené na společnost, která patřila jednomu z nich. Aby se na podvod nepřišlo, smluvil si Fiala s párem schůzku.

Jak zaznamenaly průmyslové kamery, setkali se u McDonaldu u obce Loket na Vysočině. Odtud odjeli do pronajaté chaty ve Velké Pasece. Zde měl Fiala oba postupně zabít.

Muže údery nezjištěným předmětem, možná sekyrkou, do hlavy, seniorku zřejmě utopil. Těla obětí policisté našli až v říjnu téhož roku v přehradní nádrži Švihov. Zatíženy byly betonovým závažím.

Auto, v němž zavraždění přijeli na Vysočinu, mladíci převezli do Maďarska, odstavili a zapálili. Do Čech se vrátili vlakem. Následně se pokusili převést vilu v katastru nemovitostí. To se jim nezdařilo kvůli zásahu policie.

Fiala zpočátku přiznával, že zabil pohrabáčem 57letého poškozeného, a to údajně v sebeobraně poté, co muž zavraždil svou partnerku. Později ale uvedl, že u smrti páru nebyl.

Vražda českého páru v Maďarsku: Policie obvinila dva muže zadržené v Butovicích

Krimi

„Necítím se vinen,“ zopakoval Fiala u pardubického soudu. Vypovídat však odmítl.

Také Nehyba, původně student medicíny, již dříve uvedl, že nevnímal jednání své a svého partnera jako podvod proti seniorce a že o vraždě nevěděl. Nyní odmítl vypovídat s tím, že se již k případu vyjádřil v přípravném řízení.

„Vzhledem k tomu, že ve věci už proběhlo hlavní líčení, kdy jsem se po vynesení rozsudku odvolala, neboť jsem nesouhlasila u obžalovaného Fialy s uloženým trestem, pak budu v případě zachování stejné důkazní situace u něj opět navrhovat výjimečný trest ve výši 30 let,“ uvedla státní zástupkyně Jana Murínová.

Obžalovanému Nehybovi navrhuje pět let vězení a peněžitý trest 5 milionů a trest propadnutí zajištěných prostředků ve výši 1,5 milionu korun. Hlavní líčení bude pokračovat do pátku a poté v listopadu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám