Hlavní obsah

Matka je nevinná, řekl soudu lihový boss Březina

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín

Lihový boss Radek Březina vypovídal ve středu v kauze své obžalované matky Marie Březinové u Krajského soudu ve Zlíně. Jakmile šéf lihové mafie, který si odpykává třináctiletý trest za lihové podvody, vstoupil s trojicí policistů vězeňské stráže do soudní síně, matku letmo pozdravil a poté už svůj pohled upřel směrem k soudnímu senátu.

Marie Březinová u souduVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

Krajský senát rozhoduje o vině či nevině Marie Březinové a daňového poradce Antonína Dospivy v případě vytunelování firmy jejího syna s názvem Energoinvestment.

Zpronevěry, podvodu a pokusu o poškození věřitele se měla Březinová podle obžaloby dopustit v době, kdy už byl její syn ve vazbě kvůli mnohamiliardovým daňovým únikům v souvislosti s nelegální výrobou a prodejem lihu.

Za úkol tak zřejmě od Březiny dostala vyvést co nejvíce majetku z firmy dříve, než dojde k jejímu zabavení státem.

Soud uložil odběratelům Březinova lihu 10 let, škoda je 89 milionů

Krimi

Matka se na svého syna oblečeného do vězeňského mundúru upřeně dívala přes roušku na obličeji. Opakovaně si opírala hlavu do dlaní. Soud trvá i s koronavirovou nucenou přestávkou od listopadu loňského roku.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Obžaloba sedmdesátiletou Březinovou viní z toho, že na základě vykonstruovaných smluv a dokladů vyvedla z firmy téměř 7,4 milionu korun. Za to jí hrozí až deset let vězení. Obdobně je na tom Dospiva. Oba vinu odmítají, Březinová navíc již dříve uvedla, že se cítí být obětí perzekuce ze strany policie a státního zastupitelství.

„Perzekvují mě za to, že jsme Březinovi, jsem matka Radka Březiny, který je na třináct let zavřený, mladší syn Tomáš dostal v minulosti čtyři roky,“ uvedla v listopadu.

Jsem perzekvována, tvrdí matka lihového bosse Marie Březinová

Krimi

Osmašedesátiletý Dospiva už dříve připustil, že v roce 2013 skutečně smlouvu a příjmové doklady datované k letům 2010 a 2011 na žádost Březinové vystavil. Šlo podle něj pouze o vzory, věřil, že Březinová peníze do firmy opravdu vložila.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Marie Březinová (uprostřed) u soudu.

Radek Březina ve středu u soudu několikrát zopakoval, že je jeho matka nevinná.

„Toto řízení je vedeno účelově proti mé máti. Prodejem nepotřebného majetku podniku si jen umořovala desetimilionový dluh, který společnosti na základě ústní smlouvy se mnou z roku 2010 poskytla. K prodeji majetku jsem ji sám vybídl poté, co jsem v roce 2012 skončil ve vazbě. Existují nepřímé důkazy, že matka do firmy peníze dala,“ nechal se slyšet Březina.

Lihový boss Březina tlačil na svědky a chtěl uplatit policisty i soudce, tvrdí žalobce

Krimi

Peníze od matky Březina podle svých slov použil na zaplacení „černých mezd“ zaměstnanců a další „černé“ výdaje, související například s úpravou svého areálu v Háji u Duchcova.

Podle obžaloby Březinová v době, kdy se rozhodovalo o zabavení majetku Radka Březiny, prodala jeho vůz značky Ferrari i železný šrot z majetku firmy v Háji a z účtu podniku na svůj převedla 2,8 milionu korun, čímž získala v součtu přes šest milionů.

Také podle žalobce měla přimět zaměstnance firmy k vyplacení 1,3 milionu korun v její prospěch a poté, co se Energoinvestment v roce 2015 dostal do insolvenčního řízení, v něm uplatnila zbývající část údajné půjčky a úrok z prodlení ve výši téměř 5,2 milionu. Tím podle Bartoše vznikla 44 věřitelům firmy škoda přes 700 tisíc korun. Hlavní líčení bude pokračovat ve čtvrtek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám